FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ-ov Odbor za rad osudio "kapitulaciju mjera aktivne politike zapošljavanja"

Autor: aper
ZAGREB, 6. studenog 2013. (Hina) - Odbor za rad HDZ-a u današnjem je priopćenju oštro osudio "kapitulaciju mjera aktivne politike zapošljavanja, zaključno sa 5. studenim 2013. godine".

"Zbog nestručnog pristupa u planiranju sredstava namijenjenih za mjere aktivne politike zapošljavanja za 2013. godinu od 520 milijuna kuna i preuzete ugovorne obveze prema poslodavcima koje se, očito, neće moći ispuniti, najviše će oštećeni biti korisnici mjera odnosno nezaposleni", navodi se u priopćenju s jučerašnje sjednice Odbora za rad HDZ-a koje potpisuje predsjednik tog odbora Boris Kunst.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je početkom ovog tjedna objavio da su zaključno s 5. studenoga sva sredstva za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu, više od 521,6 milijuna kuna, ugovorena te da će svi zahtjevi za mjere podneseni do 5. studenoga biti obrađeni i ugovoreni u propisanim rokovima. HZZ je također objavio da će nastaviti zaprimati zahtjeve za mjere aktivne politike zapošljavanja, a da će se aktivnosti ugovaranja i financiranja mjera za zahtjeve zaprimljene nakon 5. studenoga ove godine, osim za mjeru "Stalni sezonac", izvršiti u sljedećoj proračunskoj godini.

Odbor za rad HDZ-a pita jesu li u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava "svjesni da je kolona nezaposlenih iz sata u sat sve dulja, da se radi o osobama bez egzistencije kojima svaka kuna mnogo znači pa su prisiljeni prihvatiti i ovako nekvalitetne 'bolje išta nego ništa' mjere aktivne politike zapošljavanja".

Odbor traži od odgovornih osoba da javno i transparentno iskažu koliko je sredstava isplaćeno i koliko je preostalo za isplatu ugovornih financijskih obveza i hoće li sve preuzete obveze biti ispunjene - isplaćene do roka do kojeg se vrši isplata iz državne riznice.

Smatraju također da bi javnosti trebalo objasniti zašto se išlo na obročnu (tromjesečnu) isplatu kada se takvim načinom dio financijskih obveza prenosi i u 2014. za koju proračun još nije ni prihvaćen ni donesen, odnosno za što osiguranih sredstava nema.

S obzirom na veliku nezaposlenost mladih u Hrvatskoj, gdje je trenutno bez posla 52 posto mladih, bilo bi poželjno da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava javno objavi podatak koliko će uspjeti privući sredstava iz Europskog socijalnog fonda za programe zapošljavanja mladih i nezaposlenih, zaključuje se u priopćenju predsjednika Odbora za rad HDZ-a Borisa Kunsta.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙