FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu novi rekord S&P indeksa

Autor: neba
NEW YORK, 23. listopada 2013. (Hina/Reuters) - U utorak je na Wall Streetu S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, četvrti dan zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada ojačali uvjerenje ulagača da će Fed odluku o smanjenju poticajnih monetarnih mjera odgoditi za iduću godinu.

Dow Jones ojačao je 0,49 posto, na 15.467 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 1.754 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 3.929 bodova.

U SAD-u je u rujnu otvoreno 148.000 novih radnih mjesta, znatno ispod 180.000 koliko se očekivalo, što ukazuje na spori rast američkog gospodarstva, premda je stopa nezaposlenosti skliznula sa 7,3 na 7,2 posto.

Zbog toga većina analitičara smatra da će američka središnja banka još pričekati prije nego što smanji poticajne monetarne mjere. Smanjenje poticajnih mjera očekivalo se još u rujnu, no središnja je banka tada odlučila zadržati postojeću razinu otkupa državnih i hipotekarnih obveznica, kako bi potaknula kreditiranje, a time rast gospodarstva.

Špekuliralo se da bi Fed u prosincu mogao smanjiti te poticajne mjere, no sada većina analitičara smatra da to neće učiniti sve dok podaci ne pokažu da se tržište rada brže oporavlja i dok početkom iduće godine američki Kongres ne postigne dogovor o proračunu i povećanju razine zaduživanja države.

Podršku tržištu pružaju i solidna kvartalna poslovna izvješća kompanija. Većina njih ostvaruje bolje rezultate nego što se očekivalo, no to im nije teško jer su procjene analitičara niske.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 posto, na 6.695 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 posto, na 8.947 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 4.295 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙