FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene pale, Washington i dalje bez dogovora

Autor: neba
NEW YORK, 16. listopada 2013. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale jer nema napretka u pregovorima u Washingtonu o financiranju države, a dodatni pritisak na tržište uslijedio je nakon što je agencija Fitch upozorila da bi mogla smanjiti kreditni rejting SAD-a.

Dow Jones oslabio je 0,87 posto, na 15.168 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,71 posto, na 1.698 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 3.794 boda.

Nakon napretka u pregovorima u ponedjeljak, jučer republikanci i demokrati nisu učinili novi korak naprijed prema dogovoru o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države i povratku državnih službenika na posao.

Pregovori između predstavnika dviju stranaka u Senatu prekinuti su, dok se u Predstavničkom domu republikanci nisu uspjeli dogovoriti oko plana za izlazak iz proračunske krize.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći ispuniti sve financijske obveze koje joj stižu na naplatu, što bi moglo ozbiljno uzdrmati financijska tržišta.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, dok je VIX indeks 'straha' Čikaške burze opcija skočio 16 posto. U posljednja četiri tjedna taj je indeks porastao više od 40 posto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

Nakon zatvaranja tržišta pali su i terminski indeksi jer je agencija Fitch upozorila da bi zbog zastoja u pregovorima u Washingtonu mogla smanjiti vrhunski, trostruki A kreditni rejting SAD-a.

„Premda Fitch i dalje vjeruje da će razina dozvoljenog zaduživanja države uskoro biti podignuta, političko balansiranje i smanjena financijska fleksibilnost mogu povećati rizik od američkog bankrota", navela je ta rejting agencija.

Dow Jones terminski indeks pao je za više od 120, a S&P 500 za više od 10 bodova, što najavljuje daljnje nesigurno trgovanje na Wall Streetu i svjetskim burzama.

Još jučer ulagači su se nadali dogovoru u Washingtonu, pa su na europskim burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 posto, na 6.549 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 8.804 boda, a pariški CAC 0,78 posto, na 4.256 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙