FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužnica protiv bivše pripadnice HVO-a u Bosanskom Brodu

Autor: zkre
SARAJEVO, 13. studenog 2013. (Hina) - Posebni odjel za ratne zločine Državnoga odvjetništva BiH podigao je u srijedu optužnicu protiv bivše pripadnice Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Indire Kamerić tereteći je za teška zlostavljanja zatočenih srpskih i bošnjačkih civila na početku rata na području općine Bosanski Brod.

Kako je priopćeno iz Državnog odvjetništva BiH, Kamerić je optužena da je u razdoblju od travnja do listopada 1992. godine, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, u prostorijama policijske postaje Bosanski Brod i prostorijama stadiona "Polet", sama ili zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, postupala suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava oružanih sukoba. Ona je, prema tim navodima, sudjelovala u tjelesnom i psihičkom mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatvoreni i zlostavljani.

Optužena se, između ostalog, tereti da je osobno sudjelovala u teškim zlostavljanjima i premlaćivanjima zatvorenika, da je osobno nanosila tjelesne ozljede zatvorenicima, mučila ih na izrazito ponižavajuće načine te pomagala silovanja i seksualna zlostavljanja koja su počinjena nad nezakonito zatvorenim osobama, navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva BiH.

Optužnica protiv bivše pripadnice HVO-a Indire Kamerić proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙