FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niang ušao u sudsko vijeće ICTY-ja za Šešelja

Autor: vmrs
ZAGREB, 31. listopada 2013. (Hina) - Senegalski sudac Mandiaye Niang imenovan je članom sudskoga vijeća koje u Den Haagu sudi srpskome radikalu Vojislavu Šešelju, rečeno je u četvrtak u priopćenju Haškog suda (ICTY).

Vršitelj dužnosti predsjednika Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji sudac Carmel Agius izdao je priopćenje u kojem objavljuje i da bi se sudsko vijeće trebalo s optuženikom konzultirati o tome hoće li se suđenje nastaviti s novim sucem. Agius kaže kako sudsko vijeće donosi konačnu odluku o tome hoće li se postupak nastaviti ili neće.

Šešelj je 9. srpnja tražio isključenje danskoga suca Frederika Harhoffa zbog, kako je rekao, bojazni da je sudac pristran. Predsjednik suda Theodor Meron imenovao je Agiusa, potpredsjednika suda, osobom koja će umjesto njega ocijeniti taj zahtjev. Krajem kolovoza vijeće koje je imenovao Agius prihvatilo je većinom glasova Šešeljev zahtjev i sudac Harhoff skinut je s tog slučaja "jer je sklon osuđujućim presudama" pošto je kritizirao oslobađajuće presude suda, među ostalima i hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te srbijanskome generalu Momčilu Perišiću.

Šešelju, čelniku srpske radikalne stranke, sudi se od 7. studenoga 2007. zbog ratnih i zločina protiv čovječnosti od 1991. do 1994, prema nesrpskom stanovništvu velikih dijelova Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Vojvodine i Srbije, kaže se u ICTY-jevu priopćenju.

Senegalski sudac Niang položio je u srijedu prisegu u ICTY-ju i ICTR-u, sudu za ratne zločine u Ruandi.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙