FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AKTUALNO PRIJEPODNE Milanović: savjet o otkupu dionica Ine je najneodgovornije što sam čuo

Autor: ibob
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako je savjet da država otkupi 49 posto dionica Ine nešto najneodgovornije i neozbiljnije što je čuo.

Milanović je to rekao tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, odgovarajući na zastupničko putanje Domagoja Ivana Miloševića (HDZ) o tome što vlada planira učiniti kako bi zaustavila negativne makroekonomske trendove.

"Što vi iskreno očekujete da će se dešavati u našoj zemlji u sljedećih 12 mjeseci i zašto, predviđate li možda neko ekonomsko čudo ili planirate sjediti i mirno čekati bankrot. Dakle ukratko, imate li vi neki novi plan", upitao je Milošević premijera.

Upozorio je na negativne makroekonomske pokazatelje, posebno na visoku nezaposlenost, spočitavajući Vladi što želi ublažiti fiskalno pravilo. "Planirate ukinut ili barem promijenit Zakon o fiskalnoj odgovornosti i pritom ste zapravo otvoreno u više navrata rekli da ste svjesni da su potrebne ozbiljne reforme, ali da vi za njih niste spremni", rekao je Milošević.

"Vidjet ćemo. Dakle, ova kriza je obilježena godinama realnih i nerealnih očekivanja, ali u sljedećoj godini očekujemo gospodarski rast", uzvratio mu je Milanović i dodao kako je siguran da iduće godine neće poslušati Miloševićev savjet o otkupu dionica Ine.

"Nešto neodgovornije i neozbiljnije nisam čuo, a u zadnje vrijeme konkurencija je žestoka. Pitanje dolazi od zastupnika koji bi se zadužio jedno tri milijarde eura, koliko je otprilike burzovna kapitalizacija 49 posto dionica Ine. Što bi onda? Onda bi se zadužio još nekoliko milijardi da firma bude likvidna i da se može ulagati u ono u što do sada nije dovoljno ulagano. To je vaša ekonomska politika, nakon svega što se dogodilo s Inom u zadnjih 10 godina i svih grešaka i krivih procjena i onog drugog što se događalo", spočitnuo je Milanović Miloševiću.

Milošević mu je uzvratio da nije odgovorio na pitanje, ustvrdivši da se reforma zdravstva svodi na "outsourcing čistačica i kuhara".

Premijeru zamjera i što je ignorirao državne statistike. "Da kažete da statističari lažu, izmišljaju, pa to je zaista vrhunac apsurda", kazao je Milošević.

Sunčana Glavak (HDZ) ustvrdila je da Državni ured za upravljanje državnom imovinom, otkad je preuzeo poslove Agencije za upravljanje državnom imovinom, nije riješio ni jedan od 25 tisuća predmeta, među kojima su i predmeti lokalne samouprave i potencijalnih investitora.

"U vrijeme kada pokušavate rasprodati državnu imovinu, kada imamo poreznu presiju ne bi li se napunila državna blagajna, kada povećavamo poreze i kada na burzi imamo sve više nezaposlenih, zašto 25 tisuća predmeta stoji neriješeno", upitala je Glavak.

"Vi optužujete ljude da apsolutno ništa ne rade i ja bih vam to trebao vjerovati. Dakle da mi radimo protiv sebe, da imam što, neprijatelje u tom uredu", uzvratio joj je Milanović.

Odbio je tvrdnju da Vlada rasprodaje državnu imovinu.

"Ne, mi prodajemo točno se zna što, točno se zna pod kakvim transparentnim uvjetima i još se jedino ne zna kome, jer funkcioniramo malo drukčije od HDZ-a. Prodajemo onima koji ispune stroge i zahtjevne uvjete, a ako takvih ne bude, onda nećemo prodavati", rekao je Milanović.

Na zamjerke da ignorira statistike, Milanović je odgovorio: "Priznat ću vam, ne gledam svakoga dana statistike jer nisam kockar i kladioničar nego sam predsjednik Vlade".

(Hina) xibob/xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙