FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 13. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Istragu protiv Nadana Vidoševića koji je danas privremeno udaljen s čela Hrvatske gospodarske komore (HGK) preuzeo je Uskok u čijem bi sjedištu poslijepodne trebao biti ispitan zbog sumnje da je okupio skupinu koja je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Zbog sumnje da je povezan s izvlačenjem novca iz institucije koju je vodio punih 18 godina Vidošević je uhićen u utorak, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Davor Komerički, uhićen u slučaju Remorker sredinom listopada. Neslužbeno se doznaje da je upravo njegov iskaz Vidoševića povezao sa slučajem Remorker u kojem je novac iz Komore izvlačen posredstvom tvrtki krunskog svjedoka Igora Premilovca. Komerički je istražiteljima navodno kazao da je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki, davao na ruke Vidoševiću i njegovoj suradnici Zdeni Peternel koju se na početku istrage teretilo da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora. Osim Vidoševića jučer je uhićena i voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK-a Josipa Mladinov. Istražitelji će, kako se doznaje, nastaviti s pretragom Vidoševićevih nekretnina, ali i više kuća i stanova upisanih na članove njegove obitelji. Cijeli utorak Vidošević je proveo na pretresu svoje vile na Gornjem prekrižju te ureda u Komori iz kojega je sinoć oko oko 20,30 sati odveden pritvorskom nadzorniku. U kući u elitnom zagrebnačkom naselju pronađena je i tajna prostorija s kolekcijom vrijednih umjetničkih djela.

ZAGREB - MMF u ovom trenutku nije opcija, izjavio je danas premijer Zoran Milanović tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje nezavisne zastupnice Jadranke Kosor hoće li Vlada pozvati MMF. Kosor je Milanoviću spočitnula da SDP-ovim zastupnicima nije dopustio da glasuju za njezin prijedlog da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o definiciji braka. "U Hrvatskoj raste netolerancija, sve češće i mržnja, a čini mi se da za to vrijeme u tišini raste broj nezaposlenih, koji je u posljednjih mjesec dana narastao za 21 tisuću", rekla je Kosor. "MMF u ovom trenutku nije opcija. Procedura prekomjernog deficita je nužnost, a u razgovorima s Europskom komisijom vidjet ćemo što možemo učiniti da socijalno tkanje naše zemlje ne bude ugroženo", odgovorio je Milanović. Kad je riječ o referendumu, naglasio je da SDP-ovim zastupnicima nije ništa naložio. "Nikom nisam ništa naložio, ali mogu reći svoj stav o tome što je Sabor, a što Ustavni sud, a o svemu će nakraju odlučiti Sabor, odnosno vi, zastupnici", rekao je Milanović. Obrazložio je da Sabor donosi Ustav pa "valjda zna što u njemu piše" te dodao kako Sabor iznimno može zatražiti mišljenje Ustavnog suda.

ZAGREB - Vukovarski branitelj Darko Pajčić ozlijeđen je kada je sam pao na pod, a izmjereno mu je 2,7 promila alkohola, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Ostojić je time reagirao na prozivke Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zbog sukoba s policijom u kojem je Pajčić ozlijeđen nakon što je razbio dvopismenu ploču na zgradi Policijske postaje Vukovar. "Krv je pala zbog rakije, to je moj prvi odgovor. To znači, Pajčić je imao 2,7 primila alkohola i prema vlastitoj izjavi sam je pao na pod. Pitajte gospodina, uostalom, u bolnici jel to istina ili nije", rekao je Ostojić novinarima u Saboru. Na zahtjeve Stožera da podnese ostavku odgovorio je da ostavku ne namjerava podnijeti. "Neka ostavku daju oni koji uznemiravaju javnost ovakvim lažima", poručio je Ostojić. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara jučer je najavio tužbu protiv policije zbog prekomjerne uporabe sile i nanošenja teške ozljede Darku Pajčiću, a od ministra unutarnjih poslova, načelnika vukovarsko-srijemske Polcijske uprave, Policijske postaje Vukovar i svih u lancu odgovornosti zatražili su ostavke.

ZAGREB - Ministar obrazovanja Željko Jovanović odbacio je danas u Saboru nedavne tvrdnje predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da vladajući materijalno i svjetonazorski rastaču Hrvatsku rekavši je Hrvatska "opljačkana u ime obitelji HDZ". "To su sve neistine koje iznosi stranka koja je na optuženičkoj klupi jer je rastočila Hrvatsku", rekao je Jovanović. "Hrvatska je opljačkana u ime obitelji HDZ, u ime obitelji Sanader, u ime obitelji Vidošević", dodao je. Jovanović je to rekao u sklopu odgovora na zastupničko pitanje Ante Babića (HDZ) je li se srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ispričao zbog izjave da se u udžbenicima povijesti u Hrvatskoj o Srbima govori isključivo kao o četnicima i okupatorima. "To govori četnički vojvoda koji se do dan danas nije odrekao te titule", rekao je Babić.

ZAGREB - Osobne iskaznice nikome neće biti oduzete, a što će pisati na njima i kako se regulira institut prebivališta drugo je pitanje te nije usmjereno ni protiv koga, rekao je danas premijer Zoran Milanović na saborskom aktualnom prijepodnevu upitan o Zakonu o prebivalištu. Na pitanje HDZ-ovog Ilije Filipovića o tome kako Hrvati izvan Hrvatske prijetećima drže mnoge odredbe Zakona o prebivalištu zbog policijskih provjera i nadzora građana 'dolaze li i kada u svoje stanove i kuće u Hrvatskoj', Milanović je odgovorio protupitanjem: „Što da odgovorim ljudima u Vukovaru koji traže da policija provjerava status prebivališta lokalnih građana srpske nacionalnosti, da ide od kuće do kuće i provjerava tko gdje živi. Da kažem da ili ne? Kako da se postavim u tom slučaju?“, rekao je Milanović. To su, ocijenio je, dvije posve identične stvari. Saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić upitao je hoće li članarina u EU biti veća od sredstava koje bi Hrvatska trebala povući iz fondova EU, a premijer Milanović odgovorio mu je kako je moguće da u ovoj godini dođe do „određenog disbalansa između članarine i realiziranih sredstava“.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić kazao je danas na saborskom aktualnom prijepodnevu kako će izmjenama zakona o potrošačkim kreditima građani dobiti veću zaštitu nego do sada, poručivši da s bankama neće biti dogovora jer su „po stoti puta izigrali dogovore“. „Vodili smo duge pregovore s bankarskim sustavom jer smo htjeli zajedničko rješenje za građane, no kad smo vidjeli da to ne ide Vlada je utvrdila prijedlog i poslala u Sabor, a zadnji dan rasprave u Saboru bankarski je sustav ponudio određena rješenje“, rekao je ministar Linić, odgovarajući na zastupničko pitanje Ive Jelušića (SDP) o tome je li Vlada postigla dogovor s bankama na štetu građana. „U Ministarstvu je postignuto jasno rješenje - 30 posto popusta na ugovorene početne iznose, no bankari su se složili, da bi dan iza toga odustali od dogovora i idu na 30 posto od danas vrijedeće kamatne stope. To je za Vladu neprihvatljivo, što znači da neće biti dogovora s bankama jer su po stoti puta izigrali dogovor. Stoga će na izglasavanju biti onaj prijedlog o kojem se raspravljalo“, pojasnio je ministra financija. HNS-ovog zastupnika Srđana Gjurkovića zanimalo je što će Vlada učiniti glede MOL-ove najave prodaje Ininih dionica. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovorio je kako je prerano donositi bilo kakve zaključke prije nego se MOL jasno službeno izjasni o namjeri prodaje Ine. „Mi smo dobili iskaz namjere prodaje iz priopćenja MOL-a, koje su vidjeli i svi hrvatski građani“, rekao je Vrdoljak .

ZAGREB - Proglašenje bilo kakvog posebnog pojasa u hrvatskim vodama na Jadranu koji bi bio vezan uz ribolovna prava, bilo bi pravno neutemeljeno, a o ekološkoj zaštiti možemo razgovarati, poručio je danas u Hrvatskom saboru premijer Zoran Milanović. Premijer je time uzvratio zastupniku Ivanu Šimunoviću (HSP AS), koji mu je tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva kazao kako mu je prvotno planirao postaviti pitanje o proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranu, no na kraju se odlučio upitati kada i kako će se riješiti pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke. Milanović je naglasio kako je Hrvatska postala punopravnom članicom EU, a hrvatsko more morem EU, čime je, kaže, Hrvatska ušla u kompleksniji pravni režim, u kojem je nemoguće proglasiti zonu u kojoj bi pravo na ribarenje imali samo hrvatski ribari. Kad je riječ o Ljubljanskoj banci, Milanović je dodao kako "više ne vidi što je tu sporno". Premijer je podsjetio kako je spor oko Ljubljanske banke bio prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, te da je Hrvatska "bila suočena s tihom opstrukcijom, koju je na kraju uspješno riješila".

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović pokušava umanjiti problem nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj dovodeći u pitanje službene podatke Međunarodne organizacije rada, no time problem nezaposlenosti ne postaje manji niti lakše rješiv, priopćila je danas Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS). Milanović sudjeluje na sastanku šefova europskih država u Parizu na temu smanjenja velike nezaposlenosti među mladima koja, po metodologiji Međunarodne organizacije rada, na europskoj razini iznosi 24,6 posto, a u Hrvatskoj je 52,8 posto. Veću nezaposlenost mladih od Hrvatske u EU imaju samo Grčka i Španjolska. Milanovićev pristup temi nezaposlenosti mladih je neozbiljan, o čemu svjedoče njegove izjave hrvatskim medijima kojima dovodi u pitanje službene podatke, tvrdeći kako je nezaposlenost u Hrvatskoj visoka, ali nije tolika. "Dok drugi rade na rješavanju problema, naš premijer za početak problem negira, odnosno umanjuje. Svaki problem se može relativizirati, ali time on ne postaje manji, a niti lakše rješiv", ističe HURS.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je započeo 10. sjednicu utvrđivanjem dnevnog reda, na kojem se zasad nalazi više od 60 točaka. Očekuje se da u saborsku proceduru uskoro dođe i prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu te proračuna za sljedeću godinu. Sjednica će bez prekida trajati do ustavne stanke 15. prosinca. Saborska sjednica je nastavljena aktualnim prijepodnevnom, tijekom kojeg će zastupnici postavljati pitanja premijeru i ministrima.

NOVI MAROF - Nagrađivani filmski producent Branko Lustig rekao je danas u Novom Marofu da se ne smije dopustiti da u Hrvatskoj pripadnici manjina hodaju označeni, istaknuvši da je ono što se dogodilo u Vukovaru vezano uz dvojezične ploče, kao i što se događa u Međimurju vezano uz romsku manjinu, društveni korak unatrag protiv kojega se moramo boriti. Lustig je održao predavanje u sklopu Edukacijskog jutra, programa koji za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola organizira Zagrebački festival tolerancije s ciljem promicanja tolerancije i razumijevanja naspram rastućeg nasilja među mladima, diskriminacije i socijalne nepravde u današnjem društvu. Govoreći učenicima marofskih škola o svojim iskustvima u koncentracijskom logoru u Drugom svjetskom ratu, Lustig je napomenuo da na ovakvim predavanjima uvijek šalje istu poruku: da se strahote poput holokausta, agresije na Hrvatsku prije dvadesetak godina te Srebrenice više nikada ne dogode.

ZAGREB - Lezbijska grupa Kontra, udruga Rišpet i Ženska mreža Hrvatske predali su danas Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja 'jeste li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica žene i muškarca'. "Smatramo da se Ustavni sud treba očitovati o ustavnosti ovog pitanja jer se radi o pitanju ljudskih prava. Ljudska prava nikada ne bi smjela biti pitanja referenduma, a još manje bi se na referendumu trebalo odlučivati o ljudskim pravima manjina", ustvrdila je koordinatorica Kontre Sanja Juras nakon predavanja prijedloga za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Podsjetila je da je pravo na zaštitu obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava zaštićeno kako Ustavom, tako i brojnim konvencijama za zaštitu ljudskih prava. Referendum je Hrvatski sabor raspisao za 1. prosinca 2013., na temelju zahtjeva inicijative "U ime obitelji", koja je za raspisivanje referenduma prikupila oko 740 tisuća potpisa hrvatskih građana.

ZADAR - Zadarska policija privela je 33-godišnju ženu iz okolice Zadra, osumnjičenu da je u nedjelju oko 19 sati u Galovcu u obiteljskoj kući ubila 85-godišnju ženu. Nakon kriminalističke istrage 33-godišnjakinja je uz kaznenu prijavu zbog ubojstva sinoć privedena pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, izvijestili su jutros iz policije. Osamdesetpetogodišnja žena ubijena je prošlu nedjelju, 10. studenoga, u svojoj kući u Galovcu. Ubijenu majku oko 22 sata na hodniku pokraj otvorenih kućnih vrata u lokvi krvi pronašao sin Nediljko. Utvrđeno je da je ženi razbijena glava, a na tijelu su pronađeni i drugi tragovi koji upućuju na nasilnu smrt, navela je policija. Nastavlja se istraga o motivima i okolnostima ubojstva.

KARLOVAC - U Karlovu su noćas ukinute izvanredne mjere obrane od poplave, a vodostaj je u daljnjem opadanju. Noćas je, naime, izmjeren vodostaj Kupe od 749 centimetara, a jutros u 9 sati 720 centimetara. Međutim, zbog izlijevanja rijeka i dalje je otežan pristup naseljima Kobilić, Koritinja, i Šišljavić nizvodno od Karlovca. Nakon povlaćenja vode jutros je otvorena županijska cesta na potezu Brodaraci-Donje Pokuplje. I dalje su zatvorene državna cesta u naselju Selce, te Obala Ivana Trnskoga i ceste Gornji Priselci, Donje Mekušje-Kobilić, Logorište-Mala Švarča. Na području Ozlja, Duge Rese i Ogulina sve su prometnice prohodne.

ZAGREB - Zagrebački župan Stjepan Kožić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje grada Jastrebarskog i općine Krašić, zbog jakog orkanskog vjetra koji je prekjučer ujutro zahvatio to područje. Nevrijeme je u Jastrebarskom prouzročilo štete na objektima, kvarove na elektroopskrbnom sustavu i odašiljačima lokalne radio postaje te neprohodnost prometnica. U općini Krašić nevrijeme je također uzrokovalo neprohodnost županijske ceste Krašić-Kostanjevec, oštećenja na nerazvrstanim cestama, štete na objektima te kvarove na elektroopskrbnom i vodoopskrbnom sustavu. Gradsko i Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda će izvršiti procjenu šteta i dostaviti je Županijskom povjerenstvu za procjenu od elementarnih šteta.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙