FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konzervativci protiv SPD-ova prijedloga referenduma u Njemačkoj

Autor: vmrs
BERLIN, 12. studenoga 2013. (Hina/Reuters) - Kršćanski demokrati njemačke kancelarke Angele Merkel protive se održavanju referenduma o krupnim pitanjima europske politike, kao što se to predlaže u koalicijskim pregovorima jer bi to, drže, potkopalo parlamentarnu demokraciju, rekao je u utorak jedan zastupnik CDU-a.

Guenter Krings je reagirao na nacrt dokumenta koji se pojavio u pregovorima o sastavljanju koalicijske vlade sa socijaldemokratima. Spiegel je objavio na internetu: "CDU-ova je pozicija jasna: protivimo se potkopavanju parlamentarizma".

Prijedlog je djelo jedne radne skupine koja sudjeluje u sastavljanju koalicijske vlade konzervativaca Angele Merkel i SPD-a, stranke lijevoga centra.

Taj dokument koji preporučuje glasanje o odlukama o prijenosu ovlasti na Bruxelles ili o dodjeli novca na razini EU-a još nije prihvatilo drugo tijelo kojim rukovodi Angela Merkel što znači da možda i ne ugleda svjetlo dana.

"Stanovnici se trebaju izravno izjasniti o iznimno važnim pitanjima europske politike", kaže se u dokumentu koji je izradila radna skupina koju vode ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich iz CSU-a i Thomas Oppermann iz SPD-a.

"To se osobito odnosi na ulazak novih članica u EU, na prijenos važnih ovlasti na Bruxelles ili na davanje njemačkih financija EU-u. Za takve odluke želimo utrti put općenarodnom referendumu", stoji u prijedlogu.

Glavna tajnica SPD-a Andrea Nahles u utorak je u Berlinu potvrdila kako njezina stranka podupire taj prijedlog, ali da nije sigurna u konsenzus s konzervativnim blokom kancelarke Angele Merkel.

(Hina) xvm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙