FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel rekla da se odnosi sa SAD-om ne smiju ugroziti

Autor: akoz
BERLIN, 4. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je ponovno istaknula važnost odnosa Njemačka sa SAD-om čime je jasno poručila da unutarnja polemika o davanju azila bivšem suradniku američke obavještajne agencije NSA Edwardu Snowdenu ne smije naštetiti tim odnosima.

Posljednjih dana sve su brojniji pozivi oporbenih političara i istaknuth njemačkih djelatnika u kulturi da se Snowdenu ponudi azil u zamjenu za njegovo svjedočenje u možebitnoj istrazi o navodnom prisluškivanju SAD-a telefona Angele Merkel.

Merkel se o tom pitaju nije izjašnjavala dok vodeći zastupnik njemačkih Zelenih nije prošlog tjedna Snowdena posjetio u Rusiji i vratio se u Berlin s porukom da će Snowden surađivati ako mu se zajamči utočište.

No u očitom pokušaju da sasječe raspravu o azilu u korijenu, kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak je rekao da kancelarka nije spreman poduzeti bilo kakav korak koji bi mogao ugroziti odnose s Washingtonom.

"Kancelarka vjeruje da ima obvezu zaštiti podatke i privatnost njemačkih građana od nezakonitog praćenja i radi na ponovnoj uspostavi povjerenja sa Sjedinjenim Državama i postavljanju jasnih pravila za buduću suradnju", rekao je Seibert.

"No, međutim, radi se i o našoj sigurnosti i našim interesima kao partnera. Za nas Nijemce transatlantski savez ostaje od najveće važnosti. Teško da ima zemlje koja je imala toliko koristi od tog partnerstva i prijateljstva kao Njemačka... i to će voditi kancelarku u svim budućim odlukama", rekao je.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙