FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija i Rusija dogovorile početak gradnje plinovoda "Južni tok"

Autor: vili
BEOGRAD, 11. studenog 2013. (Hina) - Premijer Srbije Ivica Dačić i ravnatelj ruske tvrtke "Gasprom" Aleksej Miler dogovorili su se u ponedjeljak u Beogradu da gradnja plinovoda "Južni tok" kroz Srbiju počne 24. studenog, priopćeno je iz srbijanske vlade.

Na sastanku dvaju izaslanstava, koja su predvodili Dačić i Miler, razmatrane su mogućnosti da jedan krak ovog plinovoda ide ka Republici Srpskoj, a jedan ka Makedoniji, a planirano je da se jednim krakom plin transportira i prema Kosovu, što bi osiguralo regionalnu stabilnost u opskrbi plinom, navedeno je u priopćenju.

Dačić je ocijenio da je "Južni tok" jedna od najvrednijih investicija u Srbiji u zadnjih nekoliko desetljeća i naglasio spremnost Beograda da dosljedno ispuni energetski sporazum koji su potpisali Srbija i Rusija.

"U interesu i Srbije i Rusije je da se taj sporazum provede, a za Srbiju je važan jer naša zemlja postaje regionalni energetski centar", istaknuo je Dačić.

Miler je danas imao odvojene razgovore i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, a zajednička je ocjena da realizacija projekta "Južni tok" ima iznimno značenje za srbijansko gospodarstvo promičući Srbiju u značajan gospodarski faktor ne samo na Balkanu, nego i u cijeloj Europi.

Trasa plinovoda "Južni tok" kroz Srbiju vrijedna je 1,7 milijardi eura, a u značajnom dijelu radova sudjelovat će srpska poduzeća.

Očekuje se da će trasom plinovoda kroz Srbiju 2016. godine prolaziti 11,8 milijardi kubičnih metara plina, pet godina kasnije trostruko više, a 2025. godine oko 40 milijardi kubičnih metara.

Kako je Miler ranije najavio, plin će Južnim tokom doći do bugarske obale u prosincu 2015. godine, a isporuke Srbiji trebale bi početi 2016. godine.

Dugoročni ugovor koji je Srbija u ožujku ove godine potpisala s ruskim Gazpromom predviđa isporuku 1,5 milijardi kubičnih metara godišnje, a u okviru Južnog toka 3,9 milijardi.

Miler je tada istaknuo da će Srbija potpisanim ugovorom dobiti znatno jeftiniji plin i dugoročnu sigurnost opskrbe, ustvrdivši da je to znatno povoljnije nego da ga kupuje na spot tržištu gdje je cijena 800 dolara za tisuću kubika plina.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙