FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naznake novog kruga pregovora o Iranu

Autor: mtro
ŽENEVA, 9. studenog 2013. (Hina/AFP) - Dok su se u subotu navečer diplomati u Ženevi i dalje trudili ukloniti prepreke za postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu, Iran je izrazio mogućnost novog kruga razgovora za oko tjedan dana.

Iz Teherana je predsjednik Hasan Rohani, čija je politika omogućila nastavak i intenziviranje izravnog dijaloga Iranaca i Amerikanca, pozvao na nepropuštanje te izvanredne prilike napretka nakon deset godina sučeljavanja o tom programu za koji Zapad drži da sadrži vojnu dimenziju sa svrhom izrade atomskog oružja.

"Nadam se da će strane koje pregovaraju s Iranom u okviru skupine 5+1 iskoristiti izvanrednu priliku koju je stvorio Iran te da će postići pozitivan rezultat u razumnom vremenu", rekao je Rohani, prenosi službena agencija Irna.

"Ta je prilika stvorena na izborima 14. lipnja", dodao je, čime je aludirao na svoju pobjedu na predsjedničkim izborima kada mu je jedan od slogana bio "konstrutivan dogovor sa svijetom".

Iran je preko svog ministra vanjskih poslova Mohameda Džavada Zarifa upozorio da bi u slučaju nepostizanja dogovora tijekom večeri, trećeg dana pregovora, novi ciklus pregovora trebao biti organiziran za sedam do deset dana te da se pregovori ne nastavljaju u nedjelju.

Inzistiranje francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa da traži jaču uključenost Irana na nekim dijelovima svog nuklearnog programa, kritizirali su neki drugi zapadni pregovarači u Teheranu.

"Amerikanci, EU i Iranci mjesecima su intenzivno radili na tome prijedlogu, a sada se ministar Fabius prekasno pokušava pokazati važnim", rekao je jedan zapadni diplomat novinarima.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague istaknuo je da se mora iskoristiti pogodan trenutak i postići dogovor koji svijet nije dugo uspio zaključiti".

On je oprezno objasnio da je za sada nemoguće reći hoće li tijekom večeri biti postignut dogovor.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je da su "danas bliži nego ikada razumnom rješenju".

(Hina) xtm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙