FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Betlehem: Kerry poziva Izrael da limitira izgradnju naselja

Autor: mhaj
BETLEHEM , 6. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u srijedu Izrael da ograniči izgradnju naselja na okupiranim teritorijima kako bi pomogao u poticanju mirovnih pregovora s Palestincima.

Nesuglasice oko pregovora nastale su u posljednjih tjedan dana uslijed izraelskih planova o izgradnji 3500 novih domova za židovske doseljenike na okupiranim dijelovima Zapadne obale i istočnog Jeruzalema.

"Želio bih istaknuti stajalište SAD-a o naseljima. Mi ih smatramo nelegitimnima", rekao je Kerry, potvrdivši dugogodišnju američku politiku, nakon razgovora s Mahmudom Abasom.

U razgovoru s novinarima u Betlehemu, Kerry je kazao kako bi bilo bolje da se izgradnja naselja "ograniči što je više moguće, u nastojanju da se pomogne u stvaranju ozračja za pregovore, kojima treba dati priliku da budu učinkovito nastavljeni".

Kerry je odbacio izraelske tvrdnje prema kojima s Palestincima postoji prešutni dogovor o širenju naselja te je kazao kako je uvjeren u Abasovu stopostotnu posvećenost mirovnim pregovorima. Abas, ističe Kerry, "želi pokušati s provedbom mira i shvaća da to zahtijeva kompromis svih strana".

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙