FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radove na rekonstrukciji kolodvora Sisak usporilo arheološko nalazište

Autor: ssis
SISAK, 6. studenog 2013. (Hina) - Temeljita rekonstrukcija željezničkog kolodvora u Sisku, čija je planirana vrijednost 40 milijuna kuna, jedna je od većih investicija HŽ-a Infrastrukture, a iako su radovi usporeni zbog vrijednih arheoloških nalaza, očekuje se da će rekonstrukcija biti završena do kraja iduće godine, istaknuto je tijekom današnjeg obilaska radova i arheološkog nalazišta u kolodvoru Sisak.

Naime, kolodvor se nalazi unutar zaštićene arheološke zone rimske Siscije pa je organiziran i stalni arheološki nadzor, a na lokaciji pothodnika i perona pronađeni su ostaci rimske arhitekture. Prije mjesec dana su radovi na tom mjestu prekinuti i počeli su istraživački arheološki radovi.

"Neposredno pri pronalasku velikog i vrijednog nalazišta u dogovoru s Ministarstvom kulture organizirali smo istraživačke i zaštitne radove. Vjerujemo, ako se nalazište ne proširi, da će na njemu radovi trajati oko dva mjeseca. Istina, to će poskupiti investiciju za 3,2 milijuna kuna, ali vjerujemo da će cjelokupna rekonstrukcija biti završena do kraja iduće godine", rekao je član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban.

Radovi na rekonstrukciji kolodvora Sisak počeli su u travnju ove godine, a obavlja se remont tri kolosjeka, izgradit će se otočni peron s nadstrešnicom, podhodnik s dizalom, izgraditi nova čelična nadstrešnica bočnog perona, a bit će rekonstruirani i signalno-sigurnosni uređaji i kontaktna mreža te ugrađene nove telekomunikacijske instalacije.

Ljuban kaže i da su u tijeku i drugi radovi na modernizaciji pruge Sisak - Zagreb, što će omogućiti da se vožnja između dva grada prepolovi, odnosno skrati na pola sata.

S tijekom radova danas su se na kolodvoru upoznale sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima.

"Nakon dva desetljeća ovim se investicijama novac naših građana napokon počeo vraćati u našu županiju. Trenutačno na području županije HŽ kroz više projekata investira 980 milijuna kuna", rekla je županica Lovrić Merzel.

(Hina) xssis ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙