FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori u SAD-u pokazatelj raspoloženja birača za saveznu razinu

Autor: ilov
ZAGREB/WASHINGTON, 6. studenog 2013. (Hina) - Umjereni član Republikanske stranke Chris Christie ponovno je izabran za guvernera New Jerseya, dok je njegov stranački kolega, konzervativni pripadnik pokreta Čajanka (Tea party) Ken Cucinelli tijesno izgubio u utrci za guvernera Virginije, u izborima koji se smatraju pokazateljima raspoloženja birača uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine.

Christieov ugled u širokim dijelovima stranke potvrđuje da će biti glavni kandidat svoje stranke ako se odluči krenuti u utrku za Bijelu kuću 2016. godine, a u pobjedničkom govoru osvrnuo se na nezadovoljstvo Amerikanaca.

Ustvrdio je kako je Amerika "obeshrabrena, bijesna na svoju neučinkovitu vladu u Washingtonu".

Christiejev izborni uspjeh dogodio se manje od tri tjedna nakon 16-dnevne djelomične blokade državnih institucija, koju su izazvali konzervativni republikanci kako bi spriječili provedbu zdravstvene reforme predsjednika Baracka Obame, poznate kao Obamacare.

Voditelj Christieove predizborne kampanje William Palatucci ukazao je na moguće Christieve ambicije na saveznoj razini. "Guvernerova uvjerljiva pobjeda važna je i za cijelu našu zemlju", rekao je Palatucci.

U Virginiji, utrku za mjesto guvernera dobio je bivši predsjednik nacionalnog odbora Demokratske stranke Terry McAuliffe, a veliku potporu dobio je u gusto naseljenim predgrađima Washingtona koja su bila snažno pogođena blokadom državnih institucija.

McAuliffe je pobijedio Kena Cuccinellija, glavnog državnog odvjetnika, koji je predstavljao simbol pokreta Čajanka u Republikanskoj stranci, koji mnogi birači smatraju odgovornim za blokadu koja je po mišljenju ekonomista američko gospodarstvo stajala 24 milijarde dolara.

Cuccinellijev poraz neki vide i kao poraz pokreta Čajanke, koji je zaslužan za izbor mnogih desnih zastupnika u Kongres 2010. godine.

Cuccinelli, socijalno-konzervativni političar, imao je veliku podršku u ruralnim područjima na jugu i zapadu Virginije, a McAuliffea je napadao upravo zbog njegova zauzimanja za Obamacare. Tijesna utrka dvojice kandidata odražava političke podjele u Virginiji, u kojoj je Obama pobijedio u obje izborne utrke za predsjednički mandat, ali u kojoj je prije četiri godine na izborima za guvernera pobijedio predsjednički kandidat.

U liberalnom New Yorku na izborima za gradonačelnika pobijedio je Bill de Blasio, koji se naglašeno zauzima za borbu protiv socijalnih nejednakosti.

Uz lokalne izbore, ovog tjedna u Americi je održano i nekoliko referenduma o pitanjima važnim za lokalnu ili razine saveznih država.

Država New York odlučila je dopustiti gradnju sedam kockarnica u stilu Las Vegasa. Nakon 60 posto prebrojanih glasova, prijedlog zakona u korist kockarnica dobio je 57 posto glasova. Izmjene ustava u korist kockarnica zagovarao je guverner Andrew Cuomo.

Država Colorado je pak odlučila uvesti porez na marihuanu. Birači u Coloradu podržali su porez od 25 posto na marihuanu za "rekreativnu" uporabu, čime bi se prvenstveno financirala gradnja i rad škola.

Porez na marihuanu jedan je od prijedloga o kojima se glasovalo na raznim izjašnjavanjima na razini država SAD-a. Portland u saveznoj državi Maine prihvatio je prijedlog da se legalizira marihuana za "rekreativnu uporabu".

New Jersey je odlučio povećati najmanju plaću sa sadašnjih 7,25 dolara na 8,25 dolara, dok će se u jednom od predgrađa Seatllea najniža plaća, kako su rekli podržavatelji incijative, povećati na 15 dolara na sat.

(Hina) xilov/xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙