FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

New York bira novog gradonačelnika i skreće ulijevo

Autor: vrad
NEW YORK, 5. studenog 2013. (Hina/AFP) - Njujorčani u utorak izlaze na birališta kako bi izabrali novog gradonačelnika a očekuje se pobjeda opuštenog demokrata i ljevičara Billa de Blasia koji treba zamijeniti veoma ozbiljnog milijardera Michaela Bloomberga.

Sve ankete govore da će De Blasio, 52-godišnjak talijanskih korijena koji je oženjen za Afroamerikanku i koji je i u utorak ponovo pozivao na "radikalan zaokret" nakon dvanaestogodišnje Bloombergove vlasti u gradu, potući republikanskog suparnika Josepha Lhotu.

New York, grad s 8,3 milijuna stanovnika, ima šest puta više demokratskih nego republikanskih birača, ali nije imao demokratskog gradonačelnika od 1989.

Nakon Rudoplha Giulianija (1994.-2001.) i Michaela Bloomberga (2002.-2013.) Bill de Blasio se sa svojih 1,95 visine pozicionirao kao "liberal koji se ponosi što je takav", branitelj srednje klase, obitelji i manjina.

Iz dana u dan je upozoravao na nejednakosti u New Yorku koji ima oko 400.000 milijunaša i najviše milijardera u svijetu, ali gdje 21 posto stanovnika živi ispod praga siromaštva.

Obećao je da će izgraditi 200.000 socijalnih stanova, zauzimati se za očuvanje kvartovskih bolnica i izmijeniti politiku policijskog pretraživanja sumnjivaca, koja je, misle njezini kritičari, usmjerena ponajviše na afroameričke i hispanske manjine. Glavna ideja njegove predizborne utrke bila je veće oporezivanje najbogatijih Njujorčana kako bi financirao predškolsku izobrazbu za svu djecu od 4. godine.

Novi gradonačelnik će preuzeti dužnost 1. siječnja.

No u utorak se ne glasuje samo u Velikoj jabuci. Gradonačelnika bira i Boston, Seattle i Detroit. U New Jerseyju republikanski guverner Chris Christie natječe se za drugi mandat, siguran u pobjedu, koja bi mu mogla biti odskočna daska za predsjedničke izbore 2016.

I Virginia bira novog guvernera između republikanca Kena Cuccinellija, ministra pravosuđa te savezne države na istoku SAD-a i demokrata Terryja McAuliffea, velikog Clintonova prijatelja i izglednog pobjednika po anketama.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙