FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 5. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska namjerava organizirati trgovinsko-investicijsku konferenciju u Kini, po uzoru na forum nedavno održan u Londonu, na kojem bi se predstavili hrvatski projekti i tvrtke, priopćilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nakon sastanka zamjenika ministrice Joška Klisovića s pomoćnikom kineskog ministra trgovine zaduženim za vanjsku trgovinu Wang Shouwenom. Klisović, koji je dio izaslanstva potpredsjednice vlade i šefice diplomacije Vesne Pusić u posjetu Kini, i Shouwen razgovarali su o ukupnim trgovinskim i investicijskim odnosima, kao i mogućnostima daljnje suradnje, posebno na području prehrambene trgovine, ICT-a, turizma te elektroprivrede.

SARAJEVO - Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine banjolučki biskup Franjo Komarica i vrhosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u utorak su izrazili veliko nezadovoljstvo sadašnjim stanjem u njihovoj zemlji i upozorili kako vlasti BiH već godinama ne čine ništa da bi proveli ugovor potpisan sa Svetom Stolicom i Katoličkoj crkvi osigurali prava koja joj po toj osnovi pripadaju. Na konferenciji za novinstvo, održanoj u Sarajevu nakon redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH, biskup Komarica je stanje u BiH i položaj njenih građana usporedio s robovlasničkim sustavom u kojemu političari na nedopustiv način upravljaju ljudskim životima. Konstatirao je kako u sadašnjoj neuređenoj situaciji katolici u mnogim dijelovima BiH jednostavno nisu ravnopravni, što je činjenica koja izaziva zabrinutost svih biskupa Europe koji su informirani o tom stanju.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Drugi dan nakon okončanja lokalnih izbora na Kosovu u utorak još nema odluke o tome hoće li biti ponovljeno glasovanje u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje su srpski huligani napali nekoliko biračkih mjesta, razbili glasačke kutije i uništili dio izbornog materijala, a izvjesnim se čini ponavljanje izbora u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u Prištini službeno je istaknulo tri mogućnosti, a po ocjenama analitičara najizvjesnije je da će glasovanje biti ponovljeno na teritoriju sjeverne Kosovske Mitrovice, dok bi glasovi iz preostale tri većinske srpske općine na sjeveru bili priznati. Odluka SIP će, po svemu sudeći, ovisiti o ishodu sastanka premijera i vicepremijera Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton i kosovskim premijerom Hashimom Thacijem u srijedu u Bruxellesu.

SARAJEVO - Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je potvrdio odluku o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića te doministra obrane Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmile Mitrović. Odluka o smjenama, koju je tražio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izglasana je uz potporu zastupnika iz HDZ BiH te Socijaldemokratske partije (SDP BiH), a suzdržani su bili zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA). Potvrdom u Domu naroda smjena je i službeno stupila na snagu. Smjena je rezultat političkog sukoba SNSD-a Milorada Dodika i Srpske demokratske stranke (SDS), čiji su članovi smijenjeni ministar i dvoje doministara.

WASHINGTON - Amerikanci su u utorak ujutro po mjesnom vremenu počeli izlaziti na birališta za guvernere New Jerseyja i Virginije, te za gradonačelnike New Yorka, Bostona i Detroita, na izborima koji bi mogli profilirati neke od mogućih kandidata za predsjedničke izbore 2016. Američki časopis USA Today pita se tako može li se predsjednička kampanja za 2016. roditi danas u New Jerseyju. Tamošnji republikanski guverner Chris Christie traži drugi mandat i po anketama je u uvjerljivom vodstvu pred demokratskom suparnicom Barbarom Buono. Njujurčani danas biraju nasljednika neovisnom Michaelu Bloombergu koji se nakon tri mandata više ne može kandidirati. Demokratski kandidat Bill de Blasio njegova je potpuna suprotnost i ogromni je izborni favorit.

BERLIN - Umjetničko blago koje su opljačkali nacisti, a koje je otkriveno u jednom stanu u Muenchenu, sadrži umjetnine iz 16. stoljeća pa sve do modernog razdoblja, objavile su u utorak njemačke vlasti koje ističu da su među autorima umjetnina velikani poput Canaletta, Courbeta, Picassa, Chagalla i Toulouse-Lautreca. Carinski službenici pronašli su oko 1.400 umjetničkih djela tijekom prošlogodišnje pretrage stana, kazao je Siegfried Kloeble iz istražnog carinskog ureda. "Kada smo pretražili stan pronašli smo brojne slike. Bile su profesionalno uskladištene i u jako dobrom stanju", dodao je. Reinhard Nemetz iz ureda javnog tužitelja u Augsburgu je kazao da se pozivaju svi oni koji misle da bi među pronađenim blagom mogle biti umjetnine njihovih predaka da se jave.

BRUXELLES - Turska je u utorak na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu otvorila pregovore u poglavlju Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, što je prvo poglavlje koje otvara nakon stanke od više od tri godine. Tursko izaslanstvo u pregovorima je vodio ministar za europske poslove i glavni pregovorač Egemen Bagis, a s europske strane bili su povjerenik za proširenje Štefan Fuele i litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius. Turska ima status kandidata od 1999., pristupne pregovore započela je u listopadu 2005., isti dan kada i Hrvatska, u posljednje tri godine nije otvorila ni zatvorila ni jedno poglavlje. Dio pregovaračkih poglavlja je zamrznut jer Ankara odbija normalizirati odnose s Ciprom, a zastoju pridonose nevoljkost više utjecajnih zemalja članica da Turska ikada postane članicom.

VATIKAN - Katolička crkva odlučila je provesti istraživanje o vrlo osjetljivim pitanjima i temama koje se odnose na obitelj u suvremenom svijetu te je svojim biskupima diljem svijeta, a prije održavanja dviju sinodalnih skupština 2014. i 2015. poslala upitnike o spomenutim temama, izvijestio je u utorak službeni Vatikan. "Obitelj, jezgra od vitalnog značaja za društvo i za crkvenu zajednicu" živi razdoblje "evidentne socijalne i duhovne krize", stoji u pripremnom dokumentu na sedam stranica, poslanom prije nekoliko dana episkopalnim konferencijama diljem svijeta. Dokument je objavljen u utorak, a redigiralo ga je tajništvo sinode, u očekivanju izvanredne skupštine biskupa, koju je papa Franjo sazvao od 5. do 19. prosinca iduće godine. Razgovarat će se o izazovima s kojima se susreće današnja obitelj u suvremenom svijetu.

ZAGREB - Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding smatra da bi Europska unija trebala osnovati vlastitu obavještajnu službu do 2020., prenose europski mediji. U razgovoru za grčki dnevnik Naftemporiki u ponedjeljak, Reding je, govoreći o američkom špijuniranju, kazala: "Moramo osnažiti Europu u tom području kako bismo bili ravnopravni našim europskim partnerima." Ideja se već pojavila 2004. Predložile su je Austrija i Belgija nakon bombaških napada na vlakove u Madridu, u kojima je poginulo gotovo 200 ljudi. No nisu naišle na razumijevanje u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

LONDON/BEČ - Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano trebao bi posjetiti Teheran 11. listopada, javila je u utorak iranska državna televizija, što je mogući znak napretka u istrazi iranskog nuklearnog programa. Nakon godina sve većih konfrontacija sa Zapadom, Iran je prešao na pomirbeni ton i diplomaciju u potrazi za mirnim rješenjem svojih spornih nuklearnih aktivnosti otkako je na iranskim predsjedničkim izborima u lipnju izabran umjereni Hasan Rohani. IAEA zasad nije potvrdila ovaj posjet, ali ako ga potvrdi to će biti prvi Amanov posjet Teheranu od svibnja 2012.

ŽENEVA - UN-ov izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi sastao se u utorak s ruskim i američkim dužnosnicima kako bi razgovarao o sazivanju dugo odgađanih sirijskih mirovnih pregovora, usprkos sporu oko budućnosti predsjednika Bašara al-Asada i sudjelovanja njegovog saveznika Irana na konferenciji Ženeva 2. Nešto ranije je Damask ponovio da će Asad ostati na vlasti bez obzira na sve, izražavajući sumnju u političku tranziciju koja je u središtu pozornosti predložene konferencije. UN-ov izvor otkriva da čak i ako se ne objavi datum Ženeve 2, cilj je "barem vidjeti da li su sve strane i skupine spremne za neki datum".

DAKA - Posebni sud u Bangladešu osudio je u utorak na smrtnu kaznu 152 osobe koje su sudjelovale u pobuni i koje su optužene za ubojstva i palež u sjedištu pogranične službe 2009. Oko 850 ljudi optuženo je za umiješanost u krvavo divljanje pobunjenih vojnika koji čuvaju granice Bangladeša zbog niskih plaća i loših uvjeta. U pobuni su 74 osobe, uključujući visoke časnike vojske, izmasakrirane, mučene ili spaljene žive, a tijela žrtava potom su bačena u kanalizaciju i rupe.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙