FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND i SNH: najugroženiji novinari koji rade u tiskovnim medijima

Autor: smar
ZAGREB, 5. studenog 2013. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvastke (SNH) upozorili su danas kako je položaj novinara danas veoma nesiguran, a da su najugroženiji oni u tiskovnim medijima, kojih je u zadnjih pet godina ugašeno čak 400.

U Hrvatskoj postoji 800 tiskovnih medija, 200 ih nije aktivno, a u zadnjih pet godina nestalo je 400 tiskovnih medija, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka na konferenciji za novinare nazvanoj "Stop pritiscima, zaštitimo profesiju" u povodu Europskog dana obrane novinarstva.

Duka je ustvrdio da su banke danas vlasnici novina u Hrvatskoj jer su neke bitne kompanije pod hipotekom.

"Pristiscima se treba oduprijeti. Oni su prisutni od vlasnika privatnih medija, u javnim medijima i dalje postoje politički pritisci, a prisutni su i 'business' pritisci", istaknuo je.

Duka napominje i kako je primjećen sve veći broj tužbi protiv novinara, ne samo za klevetu, već ih tuže i ako objave inicijale osoba u sudskim sporovima.

Novinari, upozorio je, moraju raditi svoj posao te se mora doznati za osobe koje su u sudskom procesu. Apsurdnim smatra da "takvi koriste mogućnost da tuže".

Zbog dosta tužbi kao i zbog pooštrenih kazni, rekao je, tražili su izmjenu kaznenog zakona, no, ističe, ništa se još nije dogodilo, kao ni po pitanju izmjene medijskih zakona za koje je zaduženo Ministarstvo kulture.

Duka je također upozorio kako je važno riješiti transparentnost vlasništva u medijima. Kao pozitivnu stranu istaknuo je to što su redakcije zbog vladinog uvjetovanja za smanjenja PDV-a uvele statute tako da ih danas 200 ima statute.

Predsjednik Sindikat novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić istaknuo je da je najgora vrsta pritiska gubitak radnog mjesta.

U posljednje četiri godine, podsjetio je, 350 novinara je izgubilo radno mjesto, posebice u tiskanim medijima.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nezaposleno je 516 novinara, od toga ih je 145 bez radnog iskustva, a 371 je 'stari' novinar.

Poziciju novinara otežavavaju i neuređeni odnosi, ističe Filić. Već godinama, dodao je, pregovaramo o nacionalnom kolektivnom ugovoru, a bolja situacija nije ni u medijskim kućama u kojima ili nema kolektivnog ugovora ili je zamrznut ili neke odredbe ne vrijede.

Ocijenio je da je u zadnje vrijeme što se tiče novinarstva zavladao 'antiradnički smjer', što se, kaže, ocrtava i u Mrsićevoj izjavi da je formula 8+8+8 (podjela na 8 sati odmora, 8 sati rada i 8 sati spavanja) stvar prošlosti.

Komentirajući to da se pravi socijaldemokrati 19. stoljeća 'okreću zbog te izjave u grobu', Mrsiću je poručio: "Ne želimo mi manje raditi, nego ćete vi manje trošiti i manje krasti".

Kao pozitivnu stvar u posljednje vrijeme naveo je presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je RPO (registar poreznih obveznika) sa svakodnevnim obvezama prikriveni radni odnos.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙