FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK: Nastavljaju se negativni trendovi u obrtništvu

Autor: tkol
ZAGREB, 4. studenog 2013. (Hina) - Trendovi u hrvatskom obrtništu negativni su, više se obrta gasi nego otvara, a po podacima Hrvatske obrtničke komore od preko 100 tisuća obrta koliko ih je bilo 2008. danas je preostalo njih 82 tisuće, no veliki broj ih je pod blokadom jer ne mogu izvršavati svoje obveze.

Zbog neplaćanja, krajem lipnja ove godine, više od 15 tisuća aktivnih obrtnika imalo je blokirane račune, a njihov ukupan dug iznosio je 3,94 milijarde kuna.

I dok iz Komore poručuju kako je za preokretanje trendova potrebno pažljivo ciljano kreirati nove mjere u koje bi trebalo uključiti sve dionike - od državnih tijela i lokalne samouprave, do komora, obrtnika i poduzetnika, Hrvatski sabor je ovih dana u večernjim satima, u nazočnosti tek nekolicine zastupnika u sabornici tek kratko raspravio Strategiju razvoja poduzetništva do 2020. godine. Iz redova oporbe tom je prigodom oštro zamjereno što se o jednom iznimno važnom strateškom dokumentu raspravlja na takav način.

Obrtnici zamjeraju što su malom gospodarstvu teško dostupni povoljni krediti.

Kada kredite i dobiju problem su visoke kamate, poručuju iz Komore napominjući kako obrtnici teško ispunjavaju uvjete da bi ugovorili kredit i pronašli instrumente osiguranja kredita.

Ukidanje obveznog članstva u HOK-u koje najavljuje ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras značit će, po mišljenju Komore, veće troškove za obrtnike, ali i nove troškove za državu.

Ako dođe do dobrovoljnog članstva, usluge poput nastupa na sajmovima, savjetodavnih usluga ili seminara članovi će morati plaćati po tržišnoj cijeni, poručuju iz Komore i podsjećaju kako obveznim članstvom Komora ima legitimitet zastupanja svih obrtnika.

U slučaju dobrovoljnog članstva zastupala bi samo one koji ju svojevoljno plate, no svjesni su i činjenice da bi to u pravilu bio vrlo mali broj financijski jačih obrtnika.

Obrtnici sada izdvajaju najviše 136 kuna mjesečno, a HOK predlaže, kao svoj doprinos rješenju krize, da se taj doprinos smanji i izjednači za sve, te da iznosi 88 kuna mjesečno.

U HOK-u ističu kako model komora s javnopravnim statusom, uz koji se veže i obveza plaćanja komorskog doprinosa imaju najjača europska gospodarstva poput Njemačke, Austrije i Francuske.

Komorski doprinos HOK-u čini manje od jedan posto ukupnog opterećenja gospodarstva neporeznim davanjima. Najveća davanja idu gradovima i općinama (komunalni doprinos, vodni doprinos, spomenička renta, porez na tvrtku i drugo) te državnim poduzećima (Hrvatske vode, Hrvatske šume). Primjerice, naknada za izdavanje šumarske licencije za mali obrt za obavljanje usluga u šumarstvu iznosi čak 8000 kuna godišnje.

(Hina) xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙