FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: vijenci i svijeće u počast poginulima u Lužcu

Autor: zdra
VUKOVAR, 2. studenog 2013. (Hina) - U spomen na 59 branitelja i mještana, poginulih i nestalih tijekom agresije i okupacije vukovarskog gradskog naselja Lužac, vijence su danas položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine žrtava, braniteljskih i stradalničkih udruga te izaslanstva grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i HDZ-a.

Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu molio je fra Vjenceslav Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselja, koji je poručio kako nije svaka vrsta mira pravi mir. Podsjetio je kako se mir pod svaku cijenu u Evanđelju Isusovim riječima naziva lažnim mirom.

"Isus je rekao blago mirotvoricima. Nije rekao blago miroljupcima, onima koji njeguju lažni mir. Miroljupci su i oni koji šute i pasivno promtraju situaciju oko sebe i na taj način podržavaju lažni mir, jer onaj koji promatra, a ne djeluje postaje sukrivac", poručio je fra Janjić.

Ustvrdio je kako i u Vukovaru često puta vlada lažni mir, a istina biva zamijenjena laži. "Prikazuju se krivi podaci kao recimo popis pučanstva, nasilno se pod krinkom noći stavljaju dvojezične ploče na državne ustanove, javnost se obmanjuje", istaknuo je. Dodao je kako se lažnim mirotvorcima mogu označiti i oni koji sprječavaju procesuiranje ratnih zločina nad Vukovarom i Vukovarcima.

Janjić je prozvao i dio medija, označivši ih su "sukrivcima jer zbog nametnute im blokade doprinose širenju lažnog mira". "Lažni mir služi kako onima na vlasti tako i onima u oporbi da skupljaju poene za vlastitu partiju ili stranku", kazao je.

Zauzimanjem Lužca na današnji dan 1991. godine, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili su na Dunav te odsjekli branitelje Vukovara od branitelja Borovo naselja. Slom obrane Lužca ujedno je označio i početak sloma obrane Vukovara, kojeg su agresori okupirali 18. studenoga 1991. godine.

(Hina) xzdra ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙