FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za petak, 1. studenoga

Autor: uand
ZAGREB, 1. studenoga 2013. (Hina) - Najava važnijih događaja za petak, 1. studenoga koje ćemo popratiti fotografijama.

ZAGREB - Blagdan Svih svetih (također Sisveti ili Sisvete, lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovinu Katoličke Crkve kojom se slave svi sveci, kako oni već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu, obilježit će vjernici misnim slavljima diljem Hrvatske. Tu kršćansku tradiciju prihvaćaju i mnogi nekršćani pa će tako na svetkovinu Svih svetih, a posebno na Dušni dan - 2. studenoga, mnogi ljudi posjetiti grobove svojih najmilijih, zapaliti svijeće, sjetiti se svojih pokojnika, a vjernici će se za njih i zajednički pomoliti. Tradicionalno svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju s početkom u 16 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, koji će nakom mise kod središnjega raspela predvoditi blagoslovnu molitvu s odrješenjem za mrtve. Mise će se služiti i u svim ostalim nadbiskupijama, biskupijama i župama. Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od IV. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima. Prije blagdana Svih svetih i Dušnoga dana uobičajilo se pohoditi groblja, urediti grobove cvijećem i svijećama..

ZAGREB - U prigodi Dana Svih svetih i Dušnoga dana predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko odat će počast preminulima na Gradskome groblju Mirogoju. Predsjednik Hrvatskoga sabora najprije će položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli (9 sati), potom kod Grobnice narodnih heroja (9,05 sati), kod Središnjega križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskoga rata (9,10 sati). Na grob prvoga predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana predsjednik Hrvatskoga sabora položit će vijenac i zapaliti svijeće u 9,20 sati, a u 9,30 sati ispred Središnjega križa Gradskog groblja Mirogoj za sve pokojne, te u 9,45 sati kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju groblja Mirogoj, u 9,55 sati položit će ruže i zapaliti svijeće na grobu Ivice Račana, bivšega predsjednika Vlade Republike Hravtske i SDP-a, a u 10 sati će položiti ruže i zapaliti svijeća na grobu Borisa Šprema, bivšega predsjednika Hrvatskoga sabora.

U povodu Dana Svih svetih i Dušnoga dana vijence će na groblju Mirogoj položiti i zapaliti svijeće izaslanik predsjednika Vlade Zorana Milanovića ministar branitelja Predrag Matići i to u 9 sati kod Spomen obilježja - Zid boli, u 9,05 sati kod Grobnice narodnih heroja, u 9,10 sati kod Središnjega križa u Aleji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a u 9,20 sati na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ministar Matić potom će položiti vijence i zapaliti svijeće pred Središnjim križem (9,25 sati), na Krematoriju u 9,35 sati, u 9,45 sati na grobu bivšega premijera i predsjednika Vlade Ivice Račana te u 9,50 sati na grobu bivšega predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema.

Groblje Mirogoj obići će i izaslanstva političkih stranaka (HNS-a i HDZ-a) te položiti vijence i zapaliti svijeće.

ZAGREB - Utakmica ruske hokejaške KHL lige između Medveščaka i Metalurga iz Novokuznjecka (19,30 sati, Dom sportova).

Dežurni na desku FaH-a:

Prije podne: Damir Senčar

Poslije podne: Uroš Andrić

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

(Hina) xua ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙