FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PGS i MDS protiv prijedloga novoga regionalnog ustroja

Autor: dsil
RIIJEKA, 30. listopada 2013. (Hina) - Primorsko-goranski savez (PGS) i Međimurski demokratski savez (MDS) ne slažu se s nacrtom novoga regionalnog ustroja u Hrvatskoj tvrdeći da je riječ o marginalizaciji pravoga regionalnog ustroja, a s tim u vezi spremni su i na ocjenu ustavnosti ako prijedlog zakona bude privaćen, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić rekao je da bi regije trebalo ustrojiti tako da njima upravljaju predstavnička tijela koje su izabrali građani te predsjednik regije izabran neposredno, a ne, kao što se predlaže prijedlogom zakonom, tijela pod ovlasti ministarstava.

Kako je rekao, spremni su na ustavnu tužbu ako se takav prijedlog zakona prihvati jer se krši Ustav koji propisuje da regijom upravlja predstavničko tijelo izabrano na njezinu području.

Drugi problem nacrta prijedloga zakona o regionalnom ustroju jest što je predviđeno ukidanje zakona o područjima od posebne skrbi te o brdsko-planinskim područjima, rekao je predsjednik PGS-a i dodao kako to znači da će se prihodi u tim područjima smanjiti, pa tako i u Gorskom kotaru.

Predložio je da se Gorski kotar proglasi područjem s posebnim statusom potpomognutog područja.

Predsjednik MDS-a Željko Pavlic rekao je da su iznevjerena njihova očekivanja da će ova vlast krenuti prema osnaživanju regija, općina i gradova, što je, po njegovu mišljenju, jedan od uvjeta bržega gospodarskog razvoja. Tim nacrtom prijedloga zakona povećava se broj tijela koja upravljaju regijama i županijama, a jedini je cilj stvaranje kaosa i konfuzije kako bi država imala što veći utjecaj na regionalni razvoj, ustvrdio je Pavlic.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙