FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAZ predstavlja pilot-projekt otoka Cresa

Autor: dber
ZAGREB, 30. listopada 2013. (Hina) - Pilot-projekt Ministarstva kulture i Vijeća Europe za područje otoka Cresa bit će predstavljen u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ) 4. studenog, u okviru javne rasprave o lokalnom razvoju na temelju kulturne i prirodne baštine.

Iz DAZ-a, koji skup organizira zajedno s Otočnom razvojnom agencijom Cres, najavljuju da će usporedno pokazati situacije i iskustva realiziranja sličnih projekata na odabranim primjerima i to Regionalnog parka prirode Loire-Anjou–Touraine u Francuskoj i Parka prirode Lonjsko polje u Hrvatskoj.

Za pilot-područje Hrvatska je izabrala otok Cres, uzevši u obzir da je veliki hrvatski otok slabo naseljen, bogat prirodnom i graditeljskom baštinom. Središnja ideja je motivirati stanovništvo da ostane na otoku i sačuvati vrijednosti Cresa, a lokalna zajednica uključena je u projekt kao ključni nositelj razvoja te je izravno povezana s nacionalnim institucijama.

Krajnji cilj pilot-projekta je usvajanje lokalnog razvojnog plana pod nazivom Povelja teritorija.

Prezentacija i javna rasprava na temu lokalnog razvoja i baštine namijenjena je stručnoj javnosti, arhitektima, prostornim planerima, urbanistima, ekonomistima, konzervatorima kulturne i prirodne baštine i svima koji odlučuju o baštini i koji baštinu koriste unutar sektorskog planiranja.

Iz DAZ-a podsjećaju da u javnoj raspravi "Politika lokalnog razvoja na temelju kulturne i prirodne baštine" treba utvrditi poteškoće razvojnih projekata u zaštićenim područjima i razmotriti baštinu kao razvojni resurs, ukazati na važnost međusektorske suradnje na zajedničkom cilju očuvanja baštine, izvan uskog kruga konzervatora prirodne i kulturne baštine.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙