FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović izrazio sućut obitelji akademika Magaša

Autor: rkor
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas sućut obitelji akademika arhitekta Borisa Magaša, profesora emeritusa na Sveučilištu u Zagrebu.

"Kao autor svjetski priznatih projekata, akademik Magaš u svom je profesionalnom vijeku uspio spojiti ono najbolje u arhitekturi – kreativnost, funkcionalnost i inovativnost. Svojim je djelom dao veliki doprinos razvoju ne samo hrvatske, već i svjetske sportske arhitekture u drugoj polovici prošloga stoljeća.

Širina opusa akademika Magaša najbolji je odraz širine njegovih interesa i znanja, koje je nesebično prenosio generacijama studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Njegovi projekti ostaju trajan spomenik duhu jednog vremena kojem je dao osobni pečat", stoji u sućuti predsjednika Josipovića.

Arhitekt Boris Magaš, autor svjetski priznatih projekata i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umro je jučer u Zagrebu nakon bolesti u 84. godini.

Bio je profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a. Rođen je u Karlovcu 1930. godine.

Autor je splitskog stadiona Poljud, izgrađenog 1979. godine, koji je izazvao veliku pozornost stručne javnosti na području sportske arhitekture te utjecao na arhitektonske vizure brojnih svjetskih stadiona.

Za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja, uz ostalo, i nagrade za životno djelo "Vladimir Nazor" 1991., te "Viktor Kovačić" 1993.

(Hina) pp/xrkor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙