FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH:Ministar pravosuđa FBiH tvrdi da je žrtva "privatne istrage"

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. listopada 2013.(Hina) - Ministar pravosuđa Federacije Bosne i Hercegovine Zoran Mukilić u utorak je odlučno opovrgnuo optužbe da je prekršio zakon i ugrozio život jednog zaštićenog svjedoka u istrazi o organiziranom kriminalu koju vodi državno odvjetništvo BiH i zbog čega ga je u ponedjeljak u svojstvu osumnjičenika saslušavala policija.

"Osobno smatram da nekome smeta što sam ja predložio preko 70 zakona koji su u parlamentarnoj proceduri uključujući pet antikorupcijskih zakona ", kazao je Mikulić u Sarajevu na konferenciji za novinstvo održanoj u sjedištu Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) čiji je član predsjedništva.

Ustvrdio je kako je u njegovu slučaju riječ o "privatnoj istrazi" koju provodi državni odvjetnik Dubravko Čampara a navodno zbog toga što je saučesnik zaštićenog svjedoka u rodbinskoj vezi s tužiteljem.

Mikulića je policija saslušala po nalogu državnog odvjetništva BiH a tereti ga se da je naložio premještanje zaštićenog svjedoka iz zatvora u Sarajevu u onaj u Zenici gdje mu je bio ugrožen život.

Zaštićeni svjedok-pokajnik povezan je s organiziranim kriminalnim skupinama predvođenim Darkom Elezom i Naserom Keljmendijem umiješanim u niz teških ubojstava, pljački i trgovinu narkoticima.

"Ministar pravosuđa jedini je koji je ovlašten ocijeniti je li netko trebao biti prebačen u neki zatvor", kazao je Mikulić, dodajući kako je zenički zatvor najsigurniji zbog čega je zaštićeni svjedok ondje i smješten.

Tvrdnje o ugroženosti svjedoka nazvao je "uličnim pričama" koje nemaju veze sa stvarnošću.

"Povjerenje u tužiteljstvo BiH tone sve dublje i dublje", ustvrdio je Mikulić, najavivši kako će nastaviti raditi svoj posao te kako će uskoro uslijediti objava "šokantnih informacija".

Izjavio je i kako su jedan tužitelj državnog odvjetništva BiH te jedan tužitelj županijskog državnog odvjetništva u Sarajevu "bliski Stranci demokratske akcije (SDA) te stoga pokreću istrage protiv kadrova SDP-a".

Ministar Mikulić je ranije tijekom dana na sjednici Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH pozivan da podnese ostavku uz isticanje činjenice da je pod istragom za više kaznenih djela.

"Nakon vijesti koja je prohujala našom državom vrlo teško će se naći netko tko je zaštićeni svjedok jer je izgleda cilj da se zaštićeni svjedok ušutka", izjavila je zastupnica Demokratske narodne zajednice (DZ) Hafeza Sabljaković.

Predsjednik kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović podsjetio je kako je ranije protiv Mikulića otvorena istraga i zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti pri nabavci narukvica za elektronsko praćenje osuđenika te je ocijenio kako je nakon najnovije afere to samo dodatni razlog za ostavku.

Mikulić je i u entitetskom parlamentu odlučno odbacio mogućnost da je odgovoran za nezakonita postupanja.

"Ovdje se dopušta da se ministar privodi radi zaštite kriminalca. To nema nigdje", izjavio je Mikulić.

Ocijenivši kako je rječ o ozbiljnim optužbama, federalni je Zastupnički dom je na Mikulićev poticaj a na prijedlog SDP-a odlučio formirati ad hoc istražno parlamentarno povjerenstvo koje će ispitati cijeli slučaj i utvrdili postoje li elementi političke odgovornosti ministra pravosuđa.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙