FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: razdoblje atlantskih uragana najmirnije u 45 godina

Autor: vkla
MIAMI, 24. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Ovogodišnja sezona atlantskih uragana najmirnija je u posljednjih 45 godina, a najsnažnija oluja koja se formirala bila je u kategoriji 1, priopćili su u četvrtak američki meteorolozi, upozoravajući, međutim, da još može biti iznenađenja u posljednji tren u sezoni uragana koja je počela 1. lipnja i traje do 30. studenoga.

Osim tropske oluje Andrea koja se u lipnju obrušila na Floridu, niti jedan od ovogodišnjih ciklona nije pogodio SAD. No, podsjećaju meteorolozi, superoluja Sandy koja je prošle godine pogodila istočni dio SAD-a i Kanade, nanijevši goleme materijalne štete i koja je odnijela više od 60 života, formirala se upravo u ovo vrijeme, na kraju sezone.

"Ovo je vrlo neobična godina" u nepredvidljivom svijetu ciklona, kazao je Jeff Masters, stručnjak za uragane i voditelj metorološkog odjela na Weather Underground. Objasnio je da od 1995. godine traje produljeno razdoblje povećane aktivnosti uragana, ali da se ove godine to nije desilo.

Tople temperature oceana u tropskom dijelu Atlantika potiču stvaranje uragana, ali umjesto povećane aktivnosti, 2013. se čini kao godina u kojoj je netko u samo srce inkubatora uragana ispalio strelicu za uspavljivanje, dodao je Maasters.

Stručnjaci pretpostavljaju da je formiranje uragana spriječilo nekoliko čimbenika: suhi zrak i pješčana prašina iz Sahare, u sjevernoj Africi.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙