FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak NATO - Rusija bez pomaka u vezi s proturaketnom obranom

Autor: vrad
BRUXELLES, 23. listopada 2013. (Hina/AFP) - Zemlje NATO-a i Rusija nisu uspjele na sastanku održanom u srijedu u sjedištu te organizacije prevladati velike razlike u vezi s osjetljivim pitanjem proturaketne obrane.

"Nismo uspjeli pronaći rješenje za to pitanje i ruska zabrinutost nije otklonjena, ali nastavljamo razgovarati", rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu nakon ovog prvog sastanka vijeća NATO-Rusija na ministarskoj razini od 2011.

Dvije strane moraju "nastaviti iskren i otvoren dijalog kako bi prevladale razlike", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. "Nije tajna da još nismo pronašli način kako ćemo surađivati u proturaketnoj obrani", dodao je pred novinarima.

Proturaketni štit baziran na američkoj tehnologiji već je nekoliko godina glavni uzrok nesporazuma između NATO-a i Rusije. NATO ističe da je njegova zadaća štititi europske zemlje članice saveza od eventualne iranske balističke prijetnje, ali ga Rusija doživljava kao prijetnju svojoj sigurnosti.

"Prije razgovora o zajedničkim projektima voljeli bismo dobiti pravna jamstva da program nije uperen protiv Rusije", istaknuo je Šojgu.

Američki ministar obrane Chuck Hagel, nazočan u Bruxellesu, istaknuo je da se postavljanje štita nastavlja idućeg tjedna u Rumunjskoj gdje će se instalirati dio sustava i radari.

Usprkos tome, NATO i Rusija "trenutačno surađuju bolje no ikad", rekao je Rasmussen. "Borba protiv terorizma je u središtu te suradnje", dodao je, podsjetivši na zajedničke vojne vježbe održane zadnjih mjeseci.

Hagel i Šojgu su se na bilateralnom razgovoru na rubu NATO-ova sastanka dogovorili da će održavati "redovite susrete putem videokonferencije", rekao je šef Pentagona.

Cilj je "iskreno i otvoreno razgovarati kako bismo unaprijed rješavali probleme umjesto da čekamo krize", rastumačio je pred novinarima. "Među nama postoje razlike i ubuduće će postojati", dodao je, spomenuvši napose sirijsko pitanje.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙