FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski konzervativci traže stroži zakon o državljanstvu

Autor: vmrs
PARIZ, 23. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Glavna francuska oporbena stranka Unija za narodni pokret (UMP) objavila je da želi ukidanje automatske dodjele državljanstva svakoj osobi rođenoj u Francuskoj.

Imigracija je dominantno pitanje francuske politike, dogodine su lokalni izbori, a oporba želi privući glasače desnice. Velika se prašina podignula oko prošlotjedne deportacije romske djevojčice, a ministarstvo unutrašnjih poslova u srijedu je najavilo skore promjene u sustavu davanja azila.

Za razliku od susjedne Njemačke i mnogih drugih europskih zemalja u kojima je krvno srodstvo glavna odrednica prava na državljanstvo, u Francuskoj je taj koncept utemeljen na tzv. "jus soli" ili "pravu tla".

Predsjednik UMP Jean-Francois Cope, štićenik bivšega predsjednika Nicolasa Sarkozyja i mogući kandidat na predsjedničkim izborima 2017. najavio je da će do kraja godine parlamentu predložiti zakon koji bi ukinuo automatsko davanje državljanstva djeci ilegalnih imigranata.

"Iako rođena u Francuskoj, djeca roditelja koji su ilegalno na francuskome tlu ne smiju automatski postati Francuzi", rekao je Cape novinarima u utorak navečer. "To je nepojmljivo i jedva da igdje u Europi postoji".

Njegov prijedlog podsjeća na želje krajnje desne Nacionalne fronte (FN) koja odavno traži da se provede krupna reforma imigracijskih zakona, da se postroži proces naturalizacije, uvedu sustavne deportacije ilegalnih imigranata te da se drastično smanji broj legalnih imigranata kojima će biti dopušten ulazak u Francusku.

"UMP u zemlji FN-a", naslov je koji je u srijedu osvanuo na naslovnici lijevoga dnevnika Liberationa.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙