FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oko 50.000 sirijskih kršćana traži rusko državljanstvo (mvp)

Autor: vrad
MOSKVA, 16. listopada 2013. (Hina/AFP) - Pedesetak tisuća sirijskih kršćana zatražilo je rusko državljanstvo želeći se zaštititi od nasilja sirijskih pobunjenika koje "podupire Zapad", priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Teroristi uz potporu Zapada žele nas protjerati odavde najstrašnijim metodama, pa i zvjerskim ubojstvima civila", pišu sirijski kršćani koji žive u Kalamunu, 90 km sjeverno od Damaska, u pismu koje je ministarstvu stiglo "diplomatskim kanalima", po priopćenju.

"Rusija nastavlja provoditi odlučnu politiku za zaštitu Sirije, njezina naroda i njezine teritorijalne cjelovitosti (...) Istočni kršćani znaju već stoljećima da nitko ne brani njihove interese bolje od Rusije", ističu autori teksta.

"Kako sirijski zakon omogućuje dvojno državljanstvo, odlučili smo zatražiti rusko državljanstvo (...) Rusija će nas zaštititi ako nam teroristi zaprijete fizičkim istrjebljenjem", upozorili su.

Zahtjev koji je potpisalo "pedesetak tisuća ljudi - liječnika, inženjera, odvjetnika i poduzetnika (...) ne znači da sumnjamo u sirijsku vojsku i u našu vladu", dodaju autori, među kojima su i stanovnici Maalule, najpoznatijeg kršćanskog mjesta u Siriji.

"No bojimo se urote Zapada i fanatika koji su puni mržnje i vode nemilosrdan rat protiv naše zemlje", rekli su.

U Siriji, multikonfesionalnoj zemlji, od početka sukoba između režima i pobunjenika napadnuto je više kršćanskih i muslimanskih bogomolja.

U Maaluli, kršćanskom mjestu s 5.000 stanovnika, 55 km sjeverno od Damaska, u rujnu je izbio žestok sukob pobunjenika i sirijske vojske.

Maalula je poznata po svojim trogloditskim zaklonima iz prvih stoljeća kršćanstva. Većina njegovih kršćanskih stanovnika su grkokatolici i govore aramejski, jezik kojim je govorio Isus Krist.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙