FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Zeleni nastavit će pregovore idući tjedan

Autor: rtom
BERLIN, 10. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Zeleni dogovorili su se u četvrtak da će idući i tjedan održati novi krug razgovora na kojima će ispitati mogućnost za formiranje prve nacionalne koalicijske vlade između dugogodišnjih političkih protivnika, rekli su stranački izvori.

Kršćanski demokrati (CDU) i njihova bavarska sestrinska stranka Kršćansko-socijalna unija (CSU) osvojili su najviše glasova na saveznim izborima 22. rujna, ali nedovoljno za većinu te traže koalicijskog partnera.

Prve razgovore o formiranju buduće vlade CDU/CSU je održao sa socijaldemokratima (SPD), a u ponedjeljak će ponovno razgovarati sa SPD-ovim vodstvom. Većina stručnjaka očekuje formiranje "velike koalicije" CDU/CSU sa SPD-om.

No i Zeleni su sada opcija za Merkel, unatoč političkim razlikama i ranijim verbalnim sukobima između vrlo konzervativnog CSU-a i Zelenih koji potječu iz mirovnih i protunuklearnih pokreta iz 70-ih godina. Neki članovi Zelenih i CDU-a vjeruju da je to povijesno otvaranje za obje stranke.

Tradicionalni partneri konzervativaca su Slobodni demokrati (FDP), koji nisu u rujnu uspjeli prijeći izborni prag, Zeleni i SPD nisu dobili dovoljno da oforme vladu lijevog centra.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙