FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija ILGA-Europe na temu obitelji od 24. do 26. listopada

Autor: smar
ZAGREB, 23. listopada 2013. (Hina) - Oko 250 predstavnika LGBTI organizacije iz 42 države sudjelovat će na 17. godišnjoj konferenciji ILGA-Europe na temu obitelji koja će se održati od 24. do 26. listopada s ciljem dijeljenja iskustva i dobre prakse u području suzbijanja diskriminacije i unaprjeđenja ravnopravnosti i ljudskih prava LGBTI osoba.

Tema će biti obrađena na više od 30 različitih radionica.

"ILGA-Europe jedinstvena je prilika za LGBTI aktiviste iz cijele Europe da se okupe i raspravljaju o zajedničkim problemima i izazovima, dijele iskustva i dobre prakse u području suzbijanja diskriminacije i unaprjeđenja ravnopravnosti i ljudskih prava LGBTI osoba kao i da se proslave postignuća te planiraju budući projekti, strategije i taktike", rekao je na predstavljanju konferencije koordinator udruge Iskorak Edo Bulić.

Tema konferencije je obitelj, a slogan konferencije je "Family matters! Reaching out to hearts and minds".

Ova tema u Hrvatskoj je veoma aktualna zbog događaja koji se odvijaju od proljeća, istaknuo je Bulić podsjetivši na pitanje referenduma o promjeni Ustava koji je pokrenula inicijativa "U ime obitelji" o tome da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca te na pitanje zakona o životnim zajednicama i obiteljskog zakona.

Bulić je kazao da je Zagreb izabran za domaćina ove konferencije u Torinu prije dvije godine kada mu je konkurent bio Kopenhagen.

"Pripadnici LGBT zajednice također imaju obitelj, te bismo trebali imati jednaka prava kao i heteroseksualne obitelji, no u Hrvatskoj to još uvijek nije realnost", rekla je koordinatorica Kontre Sanja Juras.

Osvrčući se na zaštitu obiteljskog života LGBT osoba, ustvrdila je da Vlada ima diskriminatornu politiku prema istospolnim obiteljima. Ocijenila je to zabrinjavajućim jer se time "šalje opasna poruka javnosti."

Osvrnula se i na inicijativu "U ime obitelji", ustvrdivši da je Vlada trebala zaustaviti referendum, a ukoliko to ne može učiniti, trebala je to poslati na Ustavni sud na preispitivanje.

"Ukoliko to Vlada ne učini, mi ćemo to učiniti", najavila je Juras.

Gabi Calleja iz ILGA-Europe naglasila je da Hrvatska ima dosta dobar antidiskriminacijski zakon, no, dodala je, izostaje primjena tog zakona.

Konferencija je ujedno i godišnja skupština ILGA-Europe na kojoj predstavnici organizacija članica odobravaju financijske izvještaje i izvještaje o provedenim aktivnostima za prošlu godinu koje prezentiraju članovi ILGA-Europe izvršnog odbora. Na konferenciji se biraju novi članovi izvršnog odbora te se raspravlja i o svim ostalim organizacijskim pitanjima.

ILGA-Europe godišnja konferencija u Zagrebu organizirana je u suradnji s hrvatskim organizacijskim odborom koji čine Lezbijska grupa Kontra, Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina te Rišpet – LGBT udruga Split.

ILGA-Europe je europski ogranak International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) koja radi na promicanju ljudskih prava lezbijki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba u Europi. ILGA-Europe predstavlja 400 organizacija članica iz 45 europskih država.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙