FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udio države u vlasničkoj strukturi Petrokemije ispod 50 posto

Autor: tper
ZAGREB, 23. listopada 2013. (Hina) - Kutinska Petrokemija priopćila je danas da je udjel države u njezinoj vlasničkoj strukturi pao ispod 50 posto, te da sada iznosi 43,83 posto.

Kako se navodi u priopćenju, ta kutinska tvrtka za proizvodnju umjetnih gnojiva jučer je zaprimila obavijest Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), pravnog sljednika Agencije za upravljanje državnom imovinom, inače zakonskog zastupnika Republike Hrvatske, o padu glasačkih prava u Petrokemiji na 43,83 posto.

Petrokemija je u kolovozu dovršila dva kruga dokapitalizacije, u kojima je njezin temeljni kapital ukupno povećan za otprilike 186 milijuna kuna, na 754 milijuna kuna. U dokapitalizaciji su sudjelovali obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), otvoreni investicijski fondovi i drugi ulagači.

U postupku povećanja temeljnog kapitala, Agencija za upravljanje državnom imovinom upisala je 252.900 dionica Petrokemije nominalne vrijednosti 170 kuna te sada ukupno posjeduje 1.944.642 dionice ili 43,83 posto glasačkih prava u tvrtki. Trgovački sud u Zagrebu 14. listopada donio je Rješenje o upisu u sudski registar povećanja temeljnog kapitala, navodi se u današnjem priopćenju Petrokemije.

Inače, hrvatska Vlada je krajem srpnja ove godine zadužila nadležna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

Iz Ministarstva gospodarstva danas se doznaje da je za kupnju Petrokemije zainteresirano nekoliko ulagača, među kojima i poljska kemijska grupa Azoty, a idućih dana očekuje se potpisivanje ugovora s odabranim financijskim savjetnikom za privatizaciju te kutinske tvrtke.

(Hina) xtp ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙