FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: nedopustivo da pravobranitelj čeka odgovor više od godinu dana

Autor: tkol
ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Saborski Klub HNS-a nedopustvim je danas ocijenio da pučki pravobranitelj odgovore na svoje službene upite čeka i više od godinu dana.

Apsurdno je da se na upite pravobranitelja ogluše ili žurno ne odgovore neka ministarstva te druge institucije i lokalna samouprava, rekao je Boris Blažeković u raspravi o izvješću o radu pučkog pravobranitelja u 2012. godini te izvješćima o pojavama diskriminacije i o poslovima nacionalnog preventivnog mehanizma, također za prošlu godinu.

Blažeković se suglasio s ocjenama da građani malo znaju o opisu pravobraniteljeva posla, te da to treba poboljšati. Mediji i Sabor moraju mu, kaže, biti najbliži saveznici.

Stanovanje, zdravstveni i zatvorski sustav, zapošljavanje, područja su na kojima se bilježe brojni slučajevi diskriminacije, upozoravaju zastupnici.

Mladi i žene dodatno su diskriminirani na tržištu rada, posebno žene starije od 45 godina, te žene s invaliditetom, upozorava nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Žene su, ističe, najčešće žrtve mobinga, imaju manje plaće s istim kvalifikacijama.

I Damir Kajin (nezavisni zastupnik) slaže se da osobe od 50 i više godina teško dolaze do posla. "Naročito je teško kada muškarac ostane bez posla, još je teže kada samohrana majka ostane bez posla, jednako ili možda i teže je kad invalid ostane bez posla", kaže Kajin.

Zbog apostrofiranja muškaraca, Furio Radin (nezavisni zastupnik) poziva Kajina da protumači taj "mačistički stav".

Kajin odbija da se radi o mačizmu. "Rekoh teško je muškarcu kao onome koji nosi obitelj, odgajani smo na način da je muškarac odgovoran za obitelj, bez obzira što narod kaže da 'tri kantuna kuće drži žena'", rekao je Kajin.

Na diskriminaciju u zdravstvenom sustavu požalio se HDSSB-ov Boro Grubišić, držeći neprimjerenim da se pacijenti na preglede naručuju mailom.

„Kako da se moj otac javi u bolnicu na očni pregled mailom kada nikad računalo u kući vidio nije“, pitao se Grubišić.

Diskriminacijom smatra i sedmerostruko veći komunalni doprinos za vikendaše nego za domaće u Tisnom.

HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak pravobraniteljicu je upozorila na problem starih osoba s malim mirovinama, kojima poštar više neće donositi mirovinu bez naknade.

„To je skupina ljudi koja se čak ne može ni požaliti pravobraniteljici“, rekla je Sumrak.

(Hina) xkt/xum yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙