FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić: otpad koji nije komunalni bit će recikliran

Autor: mbuj
ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas, u vezi zabrane odlaganja na Jakuševac svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada, da će otpad koji nije komunalni biti recikliran u "zelenim otocima" i reciklažnim dvorištima.

Otpad koji nije čisto komunalni otpad bit će recikliran u "zelenim otocima" (mjestima s kontejnerima za selektirani otpad) i reciklažnim dvorištima 218 mjesnih zajednica, rekao je Bandić novinarima na Trgu bana Jelačića gdje je otvorio "Dane meda u Zagrebu".

Podsjetio je kako je Zagreb sanirao Jakuševac i napravio mehaničko-biološki dio pročistača otpadnih voda, a prvi će u Hrvatskoj napraviti centar za gospodarenje otpadom uz Zagrebačke otpadne vode na Resničkom rukavcu, gdje će smjestiti kompostanu, reciklažu građevinskog otpada i MBO (mehaničko-biološka obrada) tehnologiju.

Nakon toga će zajedno s resornim ministarstvom i tri županije oko Zagreba tražiti rješenje za spalionicu, odnosno termičku obradu otpada. To će biti trajno rješenje, jer 2018. ističe rok za zatvaranje Jakuševca, rekao je Bandić.

Zagrepčani mogu biti mirni, dodao je, suradnja i partnerstvo s Ministarstvom zaštite okoliša i županijama će u konačnici omogućiti dogovor oko termičke obrade otpada.

Bandić je napomenuo da je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk uputio zahtjev da se na Jakuševcu deponira njihov otpad jer će im Ministarstvo 15. listopada zatvoriti odlagalište, no bez dogovora s Jakuševčanima neće primati "ni kilogram otpada" koji potječe izvan Zagreba.

(Hina) xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙