FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran poziva UN na reforme u korist zemalja u razvoju

Autor: mtro
TEHERAN, 22. listopada 2013. (Hina/AFP) - Iran je u utorak pozvao UN, koji u četvrtak obilježava 68. obljetnicu, na reforme koje bi odražavale "promjenu svjetskog poretka i sve veću ulogu zemalja u razvoju".

"Za zadržavanje na međunarodnoj političkoj i gospodarskoj sceni, Ujedinjeni narodi se moraju reformirati", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragši na svečanosti u Teheranu u nazočnosti upraviteljice UN-ova programa za razvoj (UNPD) Helen Clark.

"Te reforme trebaju izraziti promjenu svjetskog poretka, posebice sve veću ulogu zemalja u razvoju, prava naroda na samoodređenje i raspolaganje znanstvenim i tehnološlom tekovinama", objasnio je Aragši čija zemlja ove godine predsjeda Pokretom nesvrstanih.

Od 2006. stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija ) i Njemačka su u napetim odnosima s Iranom zbog njegovog nuklearnog programa za koji sumnjaju da skriva vojnu namjenu.

Iran je izložen nizu gospodarskih sankcija UN-a pojačanih naftnim i financijskim embragom SAD-a i EU, koji mu guše gospodarstvo.

"Svaki oblik nepravednih sankcije protiv zemalja u razvoju je suprotan Povelji Ujedinjenih naroda već predstavlja i ozbiljnu prijetnju za svjetski mir i sigurnost", rekao je iranski dužnosnik .

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙