FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran predstavio rakete, Rohani branio pravo na uranij

Autor: rtom
TEHERAN, 22. rujna 2013. (Hina/AFP) - Iranski predsjednik Hasan Rohani ponovno je branio pravo svoje zemlje na obogaćivanje uranija u govoru održanom na svečanom mimohodu oružanih snaga koje su predstavile rakete dometa 2.000 kilometara u nedjelju prije Rohanijeva odlaska u New York na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a.

"Iranski narod ne želi razviti atomsko oružje", kazao je Rohani i odbacio sumnje zapadnih zemalja da bi civilni nuklearni program mogao biti krinka za razvoj nuklearnog oružja.

No Zapad mora prihvatiti "sva prava iranske nacije, napose pravo na obogaćivanje uranija na vlastitu teritoriju u sklopu međunarodnih propisa", rekao je iranski predsjednik u govoru na dan godišnjeg mimohoda oružanih snaga.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je krajem kolovoza da Iran nastavlja povećavati svoje kapacitete za obogaćivanje uranija. Zapad strahuje da bi Iran mogao lako svoje kapacitete povećati do razine proizvodnje nuklearnog oružja (90 posto).

"Ako Zapad prihvati ta prava, iranski narod spreman je surađivati i možemo riješiti sve probleme u regiji i u svijetu", reako je šef Islamske Države Iran, a zatim upozorio: "Ne možete rabiti jezik sile i sankcija" s Iranom i "ne može se koristiti logikom rata i diplomacije istodobno".

Iran je spreman "odlučno" se suprotstaviti svakoj agresiji, rekao je.

Kao dokaz spremnosti iranske oružane snage predstavile su 30 balističkih raketa dometa 2.000 kilometara na godišnjoj vojnoj paradi u Teheranu.

Te rakete "Sejil" i "Ghadr" teorijski mogu dosegnuti Izrael, koji je u regiji glavni iranski neprijatelj, te američke baze u regiji.

Rohani, kojega smaraju umjerenim predsjednikom, bio je šef pregovarača o nuklearnom pitanju početkom 2000-ih godina i tada je prihvatio prekid obogaćivanja uranija, no taj je program ponovno pokrenuo 2005. njegov prethodnik Mahmud Ahmadinedžad.

Rohani treba u ponedjeljak otputovati u New York gdje će se obratiti godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a i bit će to prvi njegov veliki međunarodni nastup.

Vijeće sigurnosti UN-a je izglasalo šest rezolucija o Iranu od kojih su četiri praćene sankcijama kako bi se prisililo Iran na suradnju i prekid nekih nuklearnih aktivnosti.

Rohanijeve izjave prethodile su preuzimanju nuklearne elektrane Bušer koju su Rusi izgradili na jugu Irana i koja je pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Prema iranskim vlastima, pregovori s Rusima o izgradnji druge nuklearne elektrane "dobro su napredovali".

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙