FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Quinlan: Male zemlje mogu se ravnopravno natjecati za privlačenje ulaganja

Autor: mtau
ZAGREB, 21. listopada 2013. (Hina) - Male zemlje poput Hrvatske mogu se ravnopravno natjecati s velikima u privlačenju ulaganja, ali Hrvatska za to mora stvoriti uvjete, poručio je na ručku Američke gospodarske komore (AmCham) održanom u ponedjeljak u Zagrebu američki tržišni strateg Joseph Quinlan.

Quinlan, glavni direktor i glavni tržišni strateg Bank of America, predstavio je rezultate istraživanja na temu transatlantskih ekonomskih odnosa i ulaganja u Europu objavljene u studiji "Teze u prilog za ulaganju u Europu: zbog čega američke tvrtke trebaju ostati na tom putu".

"Male zemlje mogu se natjecati s velikima", poručio je, dodajući ipak da bi Hrvatska, da bi privukla interes ulagača, morala "snažnije djelovati", te da to "zahtijeva vrijeme". "Sve je moguće ali morate stvoriti uvjete", dodao je.

Po njegovu mišljenju, Hrvatskoj među ostalim treba visokoobrazovana radna snaga, dobra infrastuktura, i na fizičkom planu i na planu ljudskih resursa, stvaranje informacijsko-komunikacijske kulture, inovacije, te zaštita autorskih prava.

Glavna teza studije je da američke kompanije, unatoč recesiji i negativnim trendovima, ne trebaju zazirati od europskoga tržišta. Njena izrada bila je potaknuta sve češćim tezama kako budućnost gospodarstva leži u zemljama BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina), ali bez obzira što se te zemlje ističu kao najdinamičnija gospodarstva, to nužno ne znači da ondje postoji povoljno okružje za poslovanje.

Quinlan je pak uvjeren kako multinacionalne kompanije iz SAD-a imaju velike koristi od svog poslovanja u EU, te je vrlo optimističan kada se radi o američko-europskim odnosima.

"Američke tvrtke imaju interes raditi s Europskom unijom, pa i Hrvatskom kao njezinom članicom, jer unatoč krizi u eurozoni, Europa nudi izvrsne mogućnosti za američka poduzeća i ima brojne prednosti pred tržištima u ekspanziji", smatra Quinlan. "Budućnost je na vama", dodao je.

Quinlan smatra da će Europska unija i dalje biti najveće i najjače tržište na svijetu, da ima kvalificiranu radnu snagu i kulturu istraživanja i razvoja, da je predvodnik u svijetu u proizvodnji znanstvenika, te da su europske zemlje po pitanju zakonskog okvira najprivlačnije na svijetu. Stoga europsko tržište tvrtke iz SAD-a ne smiju zanemariti, smatra on.

Govoreći u ulozi vlada u stvaranju uvjeta za poslovanje, američki je ekonomist kazao kako su one iznimno važne jer izgrađuju temelje za sigurno poslovanje, odnosno zakonski okvir, primjerice jake institucije i pravnu državu. "Washington je iznimno važan za uspjeh poslovanja američkih tvrtki", kazao je.

"Vlade su iznimno važne, morate biti partneri", poručio je gospodarstvenicima.

(Hina) xmaš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙