FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori u Luksemburgu neizvjesni za Jean-Claude Junckera

Autor: mtro
LUXEMBOURG , 20. listopada 2013. (Hina/AFP) - Rezultati luksemburških izbora trebali bi biti poznati početkom večeri nakon što je u 14 sati zatvoreno 628 biračkih ureda za prijevremene parlamentarne izbore koji su prilično neizvjesni za dosadašnjeg premijera Jean-Claudea Junckera.

Nakon 18 godina na funkciji premijera Jean-Claude Juncker, šef Kršćansko-socijalne stranke (CSV) je došao glasati sa suprugom u Capellenu, desetak kilometara od glavnog grada.

Njegov glavni protivnik, dosadašnji ministar gospodarstva i vanjske trgovine socijalist Etienne Schneider došao se izjasniti u Kirchbergu, četvrti Luxembourga u kojoj se nalaze zgrade nekoliko europskih institucija.

Luksemburški birači, njih 238.587, birali su 60 zastupnika parlamenta između kandidata devet stranaka, od krajnje ljevice do populističke desnice.

Junckerova CSV mogla bi izgubiti neka od 26 mjesta koliko su imali u dosadašnjem sazivu parlamenta, raspuštenom sedam mjeseci prije normalnog roka nakon skandala u koji su bile umiješane državne obavještajne službe, ali bi trebala ostati najjača stranka u zemlji.

Njezin tradicionalni partner, Socijalistička stranka LSAP pod vodstvom Etiennea Schneidera, koja je ljetos prekinula savez, mogla bi također zabilježiti nazadovanje, prema rijetkim objavljenim ispitivanjima.

Schneider (42) se nada, međutim, preuzeti mjesto premijera od Jean-Claudea Junckera (58) koji je trenutno premijer s najdužim stažem u Europi.

(Hina) xtm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙