FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac- Dvadeset godina središnje knjižnice Slovenaca u Hrvatskoj

Autor: vkrb
KARLOVAC, 17. listopada 2013. (Hina) - Karlovačka Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ svečano je danas obilježila dvadesetu obljetnicu kulturne suradnje sa Slovenijom i postojanja Središnje knjižnice Slovenaca u Hrvatskoj koja djeluje pri toj karlovačkoj knjižnici, te je u povodu te obljetnice predstavljena monografija.

Proslavi je uz mnogobrojne Slovence u Hrvatskoj nazočio i slovenski veleposlanik Vojko Volk, predstavnici knjižnice „Miran Jarc“ iz Novog Mesta, te pjevački zbor Slovenskog kulturnog društva Istra iz Pule.

Veleposlanik Volk je kazao da je kulturna suradnja dviju zemalja kontinuirano odlična, da velikani slovenske kulture trenutno rade u više hrvatskih kazališta, mnogo je likovnih izložaba i filmskih programa, a svakodnevni su i književni susreti i glazbena suradnja.

"Jako sam zadovoljan što je suradnja odlična, iako je jasno da kriza ne ide na ruku kulturi. Vjerojatno su svi svjesni da je investicija u kulturu ipak najpametnija investicija", rekao je Volk.

Posebno je izdvojio karlovačku Knjižnicu koja radi, kako je rekao, izuzetno dobro, te je ustvrdio da takvi uspjesi ne ovise od volje političara i institucija, već da je to rezultat entuzijazma ljudi u knjižnicama u Karlovcu i Novom Mestu, te im je zahvalio na tome.

Mnogobrojni sadržaji kulturne suradnje, duge 20 godina, posebno između knjižnica u Novom Mestu i Karlovcu, ali i raznih drugih institucija i umjetnika, pobrojani su u Spomenici Središnje knjižnice Slovenaca u Hrvatskoj, koja je tiskana u povodu 20. obljetnice, a predstavila ju je večeras ravnateljica Frida Bišćan.

U glazbenom djelu programa nastupao je zbor Slovenskog kulturnog društva Istra iz Pule, mladi nagrađivani harmonikaši karlovačke glazbene škole Dorjan Mavrović i Stjepan Magdić, a stihove Sonetnog vijenca France Prešerna kazivala je Marija Mitrović iz karlovačkog Kulturnog društva Slovenski dom.

Predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Darko Šonc rekao je da u Hrvatskoj djeluje 16 društava, najveći u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, a svim tim društvima središnja je knjižnica za potrebe članstva knjižnica u Karlovcu.

Najstarije udruženje Slovenaca u Hrvatskoj je Slovenski dom u Zagrebu koji počeo s radom 1929. godine kao knjižnica i čitaonica.

(Hina) xvhor yvkn

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙