FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaklada NSK - Mudri korak za bolje sutra

Autor: ipet
ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) predstavljena je večeras uz geslo "Mudri korak za bolje sutra" u predvorju NSK, a s time su se suglasili svi koji su javnosti približili njezinu svrhu i programe djelovanja.

Promicanje hrvatske kulture i znanosti časno i čestito na načelima intelektualne i akademske slobode zadaća je Zaklade NSK , istaknula je Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica NSK.

Ukazala je i na činjenicu da zahtjevni posao onih koji se brinu za očuvanje dragocjene knjižne baštine traži sve napredniju tehnologiju, ali za nju treba izdvojiti puno novca pa tako, primjerice, za digitalizaciju jedne knjige treba izdvojiti od 20.000 do 40.000 kuna, a za jedan skener 200.000 do 400.000 kuna.

Glavni tajnik Zaklade Sandi Antonac uvjeren je u buduće razultate, ali i zahvalan svima, iako ne mnogobrojnima, koji su se odazvali pozivu da budu prisutni kada se pronosi glas o tome da Zaklada postoji.

Poznato je kako zaklada zapravo podrazumijeva organiziranu filantropiju, odnosno dobrovoljno djelovanje i davanje, rekao je predsjednik Zakladine uprave Petar Piskač.

Istaknuo je da će Zaklada pomagati programe i inovacije na području razvoja knjižničarstva, nagrađivati kvalitetne radove iz područja književnosti te poticati stvaralaštvo mladih, a zato su osmišljena dva programa: Knjižnice i knjižničari te Nagrada Anđelko Novaković.

Knjiga čuva svekoliko ljudsko iskustvo, a nitko ne zna kakva će biti njezina budućnost, rekao je Piskač. Ipak, istaknuo je, bez obzira je li to knjiga koja je već tisućljećima dio materijalnoga svijeta, ili je digitalna, ona je uvijek čudo kreativnoga čina.

O programu Knjižnice i knjižničari govorio je Zoran Belavić i objasnio kako će se kroz taj program novčano pomagati razvojni projekti vezani uz knjižnice i knjižničarsku zajednicu, stipendiranje, daljnje obrazovanje i stručno usavršavanja knjižničara i drugih informacijskih stručnjaka, poticat će se inovacije u knjižničarskoj struci te će se skrbiti o očuvanju i promicanju trajnih vrijednosti hrvatske kulturne i znanstvene baštine.

Nagrada Anđelko Novaković utemeljena je pak zbog poticanja literarnoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih, a nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara o kojemu je govorio njegov prijatelj akademik Ante Stamać, koji je iz Novakovićeve ostavštine priredio pjesničku zbirku "Lađa od krokanta".

Kako je rekao Stamać, drago mu je što može "u hramu grafijske kulture, a u vrijeme kada je na djelu agrafijska kultura" govoriti o čovjeku i intelektualcu kakav je bio Anđelko Novaković.

Predstavnici Zaklade uputili su poziv svim ljudima dobre volje da im se pridruže i pomognu rad Zaklade NSK.

(Hina) xipet ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙