FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obitej traži da joj se vrati tijelo Ericha Priebkea

Autor: akoz
RIM, 17. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Obitelj osuđenog nacističkog zločinca Ericha Priebkea zatražila je u četvrtak povrat njegovog tijela nakon što su njegov sprovod prekinuli prosvjednici a lijes odnijele talijanske vlasti.

Vlasti su lijes s njegovim tijelom premjestile u vojnu zračnu luku u utorak navečer nakon sukoba između neonacista i stanovnika mjesta Albano Laziale gdje se trebao održati posljednji ispraćaj Priebkea.

"Tijelo je otelo oko trideset osoba, iz policije ili obavještajnih slubi, i tukli su četiri osobe koje su bdjele nad njim", rekao je Priebkeov odvjetnik Paolo Giachini talijanskim medijima.

"Recite nam gdje je tijelo Ericha Priebkea. Njegova su djeca od mene zatražila da ga vratim".

Giachini je rekao da će Priebkeova obitelj zatražiti zadovoljštinu zbog odvoženja tijela i "nasilja" nad onima koji su bdjeli u talijanskom sjedištu bratstva Svetog Pija X. koje se ponudilo održati obred.

Giachini je rekao da ne zna je li Priebkeovo tijelo još uvijek u vojnoj zračnoj luci Pratica di Mare. Glasnogovornik rimske policije nije imao komentara, izvijestila je agencija Reuters.

Priebkov odvjetnik je u četvrtak izjavio i kako je započeo razgovore s njemačkim vlastima o mogućem ukopu Priebkea u Njemačkoj.

Priebke je umro prošlog petka u 101. godini života u kućnom pritvoru u Rimu. On je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog pokolja 335 civila u Ardeatinskim jamama 1944. za koji se nikada nije ispričao. Priebkeov odvjetnik tvrdi, međutim, da je Priebke izrazio kajanje te da se privatno čak i susreo s nekim od obitelji žrtava.

Glasnogovornik brastva Svetog Pija X. izjavio je u četvrtak da je obred za Priebkea održan iako tijelo nije bilo prisutno te da je Priebke "umro kao katolik koji se pokajao", izvijestila je agencija ANSA.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙