FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi pali pod utjecajem pada cijene dionice Ine

Autor: scvi
ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - Uz i nadalje nisku likvidnost, na Zagrebačkoj burzi danas su Crobexi pali više od pola posto, ponajviše pod utjecajem potonuća cijene dionice Ine za više od tri posto.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,59 posto, na 1.808 bodova, a Crobex10 0,81 posto, na 1.010 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,6 milijuna kuna, što je otprilike 300.000 kuna više nego jučer u ovo doba.

„Crobex je danas u nešto većem minusu, ponajviše pod utjecajem pada cijene dionice Ine. Iako se početkom tjedna činilo da slučaj Ina-MOL neće imati većeg utjecaja na dionicu domaće naftne kompanije, cijena joj je danas znatnije pala, no uz vrlo nisku likvidnost“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Cijena dionice Ine spustila se 3,1 posto, na 4.000 kuna, uz promet od 160.000 kuna.

Od početka tjedna, nakon što je raspisana crvena Interpolova međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog (EUN) za

predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, a mađarska Vlada zatražila od MOL-a da razmotri prodaju udjela u Ini, cijena dionice Ine potonula je 5,4 posto, i sada je na najnižoj razini od 4. siječnja ove godine, kada je na zatvaranju bila 3.950 kuna.

Usporedbe radi, dionica MOL-ove dionice potonula je u tome razdoblju 5,75 posto te se nalazi na najnižoj razini od kraja svibnja 2012. godine.

Najlikvidnija je dionica Ine, s 1,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,76 posto, na 171,67 kuna.

Po visini prometa slijedi dionica Atlantske plovidbe, sa 172.000 kuna. Cijena joj je ojačala 1,26 posto, na 401 kunu.

Po skoku cijene za 7,77 posto, na 29,4 kune, ističe se dionica Diokija.

Od poslovnih vijesti, Ericsson Nikola Tesla izvijestio je danas da je s BH Telecomom potpisao ugovor u području sustava za operativnu podršku telekom operatora (OSS), vrijedan 15 milijuna kuna.

To nije znatnije utjecalo na cijenu Ericssonove dionice, koja je oslabila 0,11 posto, na 1.476 kuna.

Ujedno, Podravka je izvijestila o zbrinjavanju otprilike 150 radnika, kojima će biti isplaćena otpremnina od 4.000 kuna po godini radnog staža u Podravci, odnosno ukupno oko 15 milijuna kuna. Povrat isplaćenog iznosa očekuje se u razdoblju od 12 mjeseci.

Dionica Podravke pojeftinila je 0,56 posto, na 250,56 kuna.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je danas da je u kolovozu promet u trgovini na malo porastao 2,6 posto na godišnjoj razini, što je četvrti mjesec zaredom kako raste, i to više od očekivanja.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje za 0,6 posto godišnje, a njihove procjene kretale su se u rasponu od 0,5 i 1 posto.

To predstavlja i ubrzanje rasta, s obzirom da je u srpnju potrošnja ojačala 0,4 posto. Rast prometa u trgovini na malo ponajviše se, smatraju analitičari, zahvaljuje dobroj turističkoj sezoni.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙