FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spekulacije o norveškom fondu spustile cijenu MOL-ove dionice

Autor: mpuk
BUDIMPEŠTA, 16. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cijene MOL-ovih dionica oštro su pale u srijedu, djelomice zbog izvješća mađarskih medija da bi norveški stabilizacijski fond mogao razmotriti mogućnost prodaje udjela u mađarskoj naftnoj i plinskoj grupi.

Pozivajući se na etički kodeks norveškog stabilizacijskog fonda, mađarski poslovni dnevnik Napi Gazdasag zaključio je da bi prema tim smjernicama fond mogao razmisliti o prodaji MOL-ovih dionica. U izvješću se ne navode izvori.

Norveški fond, kojeg još nazivaju i naftnim fondom jer se u njega slijevaju prihodi od prodaje nafte, upravlja imovinom ukupne vrijednosti 790 milijardi dolara.

Glasnogovornik MOL-a odbacio je izvješće Napi Gazdasaga kao puku spekulaciju. "To je medijsko izvješće puka spekulacija, potpuno je neutemeljeno", kazao je Domokos Szollar za Reuters.

Prema posljednjim dostupnim podacima, fond je na kraju 2012. držao 1,64 posto udjela u MOL-u.

Etičko vijeće norveškog ministarstva financija odbilo je komentirati izvješće mađarskog lista.

Norveška je zatražila reviziju poslovanja fonda a ispituje i etičnost ulaganja, izrazivši zabrinutost zbog ulaganja u naftne tvrtke Royal Dutch Shell i Eni. MOL nije spomenut.

Prema etičkim smjernicama norveškog stabilizacijskog fonda, ministarstvo financija donosi odluke o isključivanju kompanija iz investicijskog portfelja na preporuku etičkog vijeća.

"Jutros se pojavila vijest o norveškom fondu - tko zna je li to istina ili ne. U svakom slučaju, trgovina MOL-ovim dionicama već je tjednima nervozna zbog INA-e", kazao je neimenovani analitičar mađarske brokerske kuće.

MOL je u sporu s hrvatskom vladom oko udjela i upravljačkih prava u hrvatskoj energetskoj kompaniji, podsjeća Reuters.

MOL-ova je dionica tokom poslijepodneva bila na gubitku 4,2 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙