FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLUČAJ INA-MOL: dionice Ine i MOL-a platile danak na burzi

Autor: scvi
ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - Pod utjecajem napetosti između Mađarske i Hrvatske oko Ine i MOL-a ovoga su tjedna dionice hrvatske i mađarske naftne kompanije platile danak na burzi, no puno više dionica Ine nego ona MOL-a.

Cijena dionice Ine na Zagrebačkoj burzi na tjednoj je razini potonula za visokih 9,69 posto, dok je cijena dionice MOL-a na tjednoj razini na Budimpeštanskoj burzi zabilježila pad od 2,58 posto.

Cijena dionice Ine na Zagrebačkoj burzi pada treći dan zaredom, danas je smanjena za 7,27 posto, na 3.820,28 kuna, što je njena najniža razina od 1. kolovoza 2012. godine (kada je na zatvaranju iznosila 3.810 kuna). Prošlog je petka cijena dionice Ine iznosila 4.230 kuna.

Na Budimpeštanskoj burzi, pak, ovoga je tjedna cijena dionici MOL-a pala za 2,58 posto, na 15.450 forinti, dok je prošlog petka iznosila 15.860 forinti.

Tijekom današnjeg trgovanja MOL-ova je dionica na tjednoj razini bila u minusu i više od pet posto, no pred kraj trgovanja nadoknadila je sve gubitke i završila dan u plusu, s blagim porastom od 0,19 posto.

Odnosi Mađarske i Hrvatske zategnuti su pošto su protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija raspisani crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog.

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

Mađarska je vlada od MOL-a potom zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica te najavila ispitivanje mogućnosti poduzimanja koraka po građanskom i kaznenom pravu u vezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina.

MOL je potom objavio da će se, odluči li prodati svoj udio u Ini, konzultirati s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem iako u toj kompaniji drže da je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak je na početku sjednice vlade izjavio je kako nije sretan zbog svega što se događa u slučaju Ina-MOL te pozvao ministre da se suzdrže od komentara, jer je u tijeku postupak protiv Hernadija, na što vlada ne može utjecati.

Naglasio je kako i MOL i vlada imaju određene ugovorne obveze jedni prema drugima i zatražio da se zbog toga "važe svaka riječ".

"Neka DORH u okviru međunarodne pravne suradnje napravi što mora napraviti. Ja mogu samo privatno reći da nisam sretan što se sve ovo skupa događa", ponovio je Milanović.

U petak je mađarski premijer Viktor Orban poručio da bi Hrvatska trebala razmotriti kupnju gotovo 50 posto MOL-ova udjela u Ini, kako bi spriječila nanošenje štete bilateralnim odnosima.

"Izvanredna kvaliteta odnosa Mađarske i Hrvatske vrlo je vrijedna. Toliko vrijedna da ne smije biti uništena pitanjem neke kompanije ili pitanjem nekog poslovanja. Stoga predlažemo da hrvatska strana razmotri preuzimanje tih dionica u državne ruke te omogući da se ovo pitanje riješi na prihvatljiv način", rekao je u intervjuu za jednu mađarsku javnu radio postaju.

(Hina) xsbo/xgple yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙