FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za zakonodavstvo: "da" povjerenstvu za Đurekovića

Autor: mudi
ZAGREB, 15. listopada 2013. (Hina) - Saborski Odbor za zakonodavstvo suglasio se danas s prijedogom 50 zastupnika SDP-a da se osnuje istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica vezanih za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Sa pet glasova za, po jednim suzdržanim i protiv, Odbor se bez rasprave izjasnio za odluku o osnivanju povjerenstva. Za su bili SDP-ovi članovi Odbora, protiv HDZ-ov Goran Marić, a suzdržan nezavisni Josip Kregar.

Hrvatski emigrant, disident i spisatelj, Stjepan Đureković (1926-1983) ubijen je u srpnju 1983. u Wolfratshausenu u SR Njemačkoj.

U Republici Hrvatskoj ne vodi se sudski postupak povezan sa Đurekovićevim ubojstvom, pa ne postoji zapreka za osnivanje povjerenstva, rekao je u ime predlagatelja Peđa Grbin.

Interes je javnosti, dodaje, da se sazna zašto Hrvatska protiv potencijalnih počinitelja i naručitelja tog ubojstva nije poduzela odgovarajuće korake.

O prijedlogu za osnivanje istražnog povjerenstva odlučuje Sabor većinom glasova svih zastupnika.

O sastavu povjerenstva Sabor odlučuje većinom nazočnih zastupnika. Sastav povjerenstva mora približno razmjerno odgovarati stranačkom sastavu parlamenta.

Povjerenstvo ne može imati manje od pet niti više od 15 članova.

(Hina) xum ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙