FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko stožer: projekt Marišćinu odmah zaustaviti i spriječiti daljnju štetu

Autor: hsup
RIJEKA, 9. listopada 2013. (Hina) - Predstavnici Kriznoga eko stožera Marišćine ponovili su danas na konferenciji za novinare da projekt županijskoga centra za gospodarenje otpadom Marišćinu treba odmah zaustaviti i tako spriječiti daljnje uništavanje okoliša, financijsku štetu i štetni utjecaj na zdravlje ljudi.

Upozorili su vijećnike da se ne provode zaključci Županijske skupštine te da odluku o 'popravljanju' projekta centra Marišćine treba proglasiti ništetnom jer tvrtka Ekoplus, koja provodi taj projekt, to ne zna, ne može ili ne želi provesti.

Ocijenili su da je Marišćina pretvorena u zapušteno odlagalište, a Ekoplus ignorira zahtjeve Županijske skupštine.

Uskoro će isteći rok za prilagodbu projekta Marišćine, a direktor Ekoplusa Dušan Šćulac dužan je Županijskoj skupštini o tome podnijeti izvješće, istaknuli su i podsjetili da je Ekoplus u roku od 90 dana trebao prilagoditi projekt Marišćinua na temelju trinaest točaka koje je navelo povjerenstvo za davanje mišljenja na revizorske nalaze projekta Marišćine.

Naveli su da direktor Ekoplusa nije odgovorio Kriznom eko stožeru što se učinilo u vezi s time te da su se iz Ekoplusa pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama, po kojemu informacija mora biti u pisanome, nacrtanome, tiskanome, snimljenome, magnetnome, optičkome, elektroničkome ili nekom drugom obliku da bi se mogla ili morala dostaviti tražitelju, a da Ekoplus nema informacije u tim oblicima.

Istaknuli su da se na Marišćini, gdje se otpad privremeno odlaže u kasete do izgradnje centra, neadekvatno postupa s otpadom te da stanovnici Viškova „i dalje trpe nesnosni smrad uz respiratorne tegobe i glavobolje uzrokovane raznim kemijskim tvarima koje se raspršuju po deponiju“.

Naveli su da su kanali, deponijske kasete koje služe za prikupljanje oborinskih voda, zatrpani zemljom, građevinskim materijalom i vrećama smeća da da su na tlu vidljivi tragovi tamne, guste tekućine koja je izlivena preko ruba deponijske kasete.

Od župana Zlatka Komadine i vijećnika očekujemo da na sutrašnjoj sjednici zatraže cjelovito izvješće Ekoplusa o tome što je učinjeno u vezi sa zaključkom Županijske skupštine o poboljšanju projekta Marišćine i popravljanju trinaest crnih točaka projekta koje su naveli revizori, a potvrdilo povjerenstvo, istaknuli su.

Ako je izvješće Ekoplusa nepotpuno i protivno zaključku Županijske skupštine, očekujemo da vijećnici svoju odluku o nastavku projekta Marišćine proglase ništetnom, a da mjerodavne institucije kazne odgovorne osobe i institucije zbog uništavanja okoliša, štete za zdravlje ljudi i goleme financijske štete, zaključili su članovi Kriznoga eko stožera Marišćine.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙