FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 1. listopada

Autor: rkor
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak, 1. listopada:

ZAGREB - Nastavak 9. sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Sabor će razmotriti prijedlog usklađivanja Zakona o zračnom prometu s uredbama EU, a zatim objedinjeno tri prijedloga izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU koje predlažu Vlada, HDZ i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Riječ je o zakonu kolokvijalno nazvanim "lex Perković", koji je Sabor izmijenio krajem lipnja, svega tri dana prije nego što je Hrvatska postala punopravnom članicom EU. Lipanjskim izmjenama u Zakon je, među ostalim, unesena odredba po kojoj se europski uhidbeni nalog ne primjenjuje na kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. Europski uhidbeni nalog tako se nije mogao primijeniti na 25 naloga koji su od srpnja stigli u Hrvatsku, a među njima ni na onaj kojim je njemačko pravosuđe zatražilo izručenje bivšeg dužnosnika jugoslavenske tajne policije Josipa Perkovića, kojega se tereti za organiziranje ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića. Reagirala je i Europska komisija, tumačeći da zemlje koje su u EU stupile nakon 2002. nemaju pravo na takvo ograničenje. EK je pokrenula i proceduru uvođenja sankcija Hrvatskoj, tražeći da se sporna odredba stavi van snage bez odgode, dok je Vlada predlagala da se europski uhidbeni nalog bez vremenskog ograničenja primijenjuje tek od 15. srpnja iduće godine. Naposlijetku je, prošloga tjedna, dogovoreno da će Hrvatska povući spornu odredbu, ali da će se puni europski uhidbeni nalog primjenjivati od 1. siječnja. HDZ-ovi zastupnici traže pak da se zakonske izmjene povuku u potpunosti i bez odgode. Prije Vlade i HDZ-a izmjene spornog zakona Saboru je predložila Jadranka Kosor, koja traži ukidanje isključivo odredbe o vremenskom ograničenju i vraćanje na staro one o zastari.

ZAGREB - Okrugli stol Odbora za obitelj, mlade i sport s temom Obiteljskog zakona. Na okruglom stolu sudjeluju, osim članova četiriju radnih tijela Hrvatskoga sabora, nositelji izrade Nacrta obiteljskog zakona iz Ministarstva socijalne politike i mladih, te predstavnici zainteresiranih državnih tijela i udruga civilnog društva (10 sati, dvorana Josipa Šokčevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predstavit će nadolazeću mirovinsku reformu te izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju na gerontološkoj tribini po nazivom "Mirovinska reforma i zaštita zdravlja starijih osoba". Tribina se održava povodom Međunarodnog dana starijih osoba (13 sati, Starogradska vijećnica zagrebačke Gradske skupštine, dvorana "A", Ulica Svetih Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nastavit će iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media. Prvog dana opsežnog izlaganja Sanader je u ponedjeljak kazao da je optužnica, za koju je uvjeren da ju je državno odvjetništvo napravilo po nalogu njegove nasljednice Jadranke Kosor, sastavljena bez ijednog dokaza koji bi potkrijepili objede njegovih suoptuženika. Ustvrdio je i da je u tom "politički motiviranom postupku" prekršen niz njegovih prava te da je sve poslove oko financiranja stranke, koja se također našla na optuženičkoj klupi zbog korupcije, vodio glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

Dežurni urednici:

ujutro - Damir Margetić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Tomislav Rubić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xrkor ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙