FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: objekte prilagoditi potrebama osobama s invaliditetom

Autor: pgas
SPLIT, 15. listopada 2013. (Hina) - Pri gradnji novih objekata u gradu treba voditi računa o potrebama osoba s invaliditetom, istaknuto je na današnjem stručnom skupu u Splitu posvećenom važnosti i ulozi tehničke struke i osiguravanju pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak naglasila je da je pristupačnost objektima jedan od glavnih uvjeta za uključivanje osoba s invaliditetom u društveni život. "Objekti su često nepristupačni, ne samo osobama s invaliditetom nego i za one bez invaliditeta, a tehnička struka je ta koja krši propise", poručila je.

Pojasnila je kako su česti primjeri u kojima djelatnici ustanova gostima kažu da je objekt prilagođen i ima izgrađenu prilaznu rampu, ali osoba s invaliditetom ne može ući u lift jer su vrata preuska, ne može se kretati kolicima po sobi ili koristiti kupaonicu.

"Prilikom gradnje i dizajniranja (objekata) treba voditi računa o tome da će taj sadržaj koristiti i osoba koja ima drugačije potrebe. Dovoljno je izgraditi kosine na ulazu uz ili umjesto stepenica ili dovoljno široka vrata, a to ne zahtijeva dodatne troškove već samo svijest o različitim potrebama", rekla je Slošnjak.

U izjavi novinarima naglasila je kako je područje pristupačnosti objekata u Hrvatskoj jedno od najreguliranijih što se tiče zakonodavstva, te su predviđene i sankcije za nepoštivanje propisa. Napomenula je kako je Zakonom o prostornom uređenju i gradnji te Pravilnikom o pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom propisano što i kako treba napraviti, ali i upozorila da se često izdaju uporabne i građevinske dozvole bez suradnje s osobama s invaliditetom.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UN-ova programa za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Louisa Vinton istaknula je kako je pravo na pristupačnost objekata pod jednakim uvjetima propisano UN-ovom Deklaracijom o pravima osoba s invalditetom. "Potrebno je da tehnička struka i inženjeri vode računa o tomu i osvjeste se što oni trebaju učiniti na rješavanju tog problema", rekla je Vinton.

Načelnik sektora za graditeljstvo pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Lino Fučić je istaknuo kako na temelju praktičnih saznanja treba na bolji način rješavati poteškoće pristupačnosti objekata za osobe s invaliditetom. Dožupan Luka Brčić upozorio je kako poseban problem predstavljaju objekti koji su građeni "puno ranije" i nemaju preduvjete za pristupačnost koja je potrebna osobama s invaliditetom.

(Hina) xpgas ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙