FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pribislavec: prosvjed Roma zbog najave rušenja bespravnih kuća

Autor: tjak
ČAKOVEC, 23. rujna 2013. (Hina) - Romi iz Pribislavca kraj Čakovca popodne su prosvjedovali zbog najavljenog rušenja njihovih bespravno izgrađenih triju kuća u tamošnjem romskom naselju, zahtijevajući poništenje naloga o rušenju koji je izdalo Ministarstvo graditeljstva.

Prosvjedom, koji je počeo u romskom naselju i završio ispred zgrade općine, Romi žele zaustaviti dolazak bagera.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije i zamjenik načelnice općine Željko Balog usprotivio se da se, kako je rekao, od 17 tisuća nelegalnih objekata u županiji ruše samo oni u romskom naselju.

Novinarima je izjavio kako su Romi početkom godine tamo počeli graditi kuće svjesni kako grade na privatnom zemljištu te da za gradnju nemaju nikakve dozvole, ali i svjesni neadekvatnih uvjeta života u drvenim straćarama.

Napomenuo je, naime, kako su iz Centra za socijalnu skrb upozoreni da će zbog loših stambenih uvjeta izgubiti djecu, a samim time i socijalnu naknadu koja je velikoj većini Roma jedini izvor prihoda.

Žitelji romskog naselja u Pribislavcu za najavljeno rušenje krive općinsku načelnicu Višnju Ivačić, koja im pak odgovora kako su joj se obratili nezadovoljni vlasnici zemljišta na kojima su izgrađene nelegalni objekti. Naglasila je kako su građevinski inspektori utvrdili nepravilnosti, nakon čega je resorno ministarstvo, budući da ti objekti nisu obuhvaćeni procesom legalizacije, izdalo nalog za rušenjem.

Romi rješenje problema vide u poništavanju odluke ministarstva te većim angažmanom svih razina vlasti u pridobivanju sredstava Europske unije kako bi se na zadovoljavajući način riješili stambeni problemi u romskim naseljima.

Po procjeni policije, u prosvjedima je sudjelovalo 150 osoba. Prema posljednjem popisu stanovništva Romi čine jednu petinu od 2.992 stanovnika Pribislavca.

(Hina) xtjak ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙