FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Kišni čovjek": u Centru za autizam uređen prostor za mlade štićenike

Autor: dber
ZAGREB, 24. rujna 2013. (Hina) - U Centru za autizam u zagrebačkoj Dubravi uređen je prostor sa četiri stambene jedinice gdje će mladi iznad 21. godine s autizmom moći boraviti zahvaljujući humanitarnoj akciji "Mali dom za velike ljude", koju je prije godinu dana započela Udruga za promicanje i oblikovanje uvjeta zdravog života autističnih osoba "Kišni čovjek".

"Sada imamo adaptirani životni prostor u Centru za autizam, nove sanitarne prostorije prilagođene osobama s autizmom, kompjutor, printer i dva laptopa za direktan rad sa štićenicima centra", rekla je predsjednica udruge "Kišni čovjek" Anita Dražetić.

Podsjetila je da "Kišni čovjek" - udruga roditelja, djece, stručnjaka i volontera, postoji već 15 godina sa ciljem podrške Centru za autizam, kojem je glavni problem bio organizacija smještaja mladih štićenika jer su dosad boravili uglavnom u institucijama, a sada im je omogućeno da borave u samostalnim životnim zajednicama u adaptiranom prostoru nekadašnjeg dječjeg vrtića u Ulici vile Velebita.

Dražetić je zahvalila svima koji su sudjelovali u njihovoj humanitarnoj akciji - Gradu Zagrebu na pomoći u građevinskim radovima, te građanima na 634.000 kuna potrebnih za opremanje unutrašnjosti i za kupnju senzorno-didaktičke opreme bez koje štićenici ne bi mogli samostalno živjeti.

"U samostalnoj životnoj zajednici boravi sedam, osam mladih i ondje imaju zajedničku kuhinjicu i dnevni prostor, a svatko od njih ima svoju sobu uređenu prema interesima svakog pojedinog štićenika", rekla je Dražetić.

Napomenula je da im je pomoć još potrebna za sanaciju krova i uređenje dvorišta te očekuju kako će s time moći krenuti 28. rujna, u čemu im pomaže trgovački centar Garden mall u Dubravi.

Tamo će na taj datum biti snimljena Milenijska fotografija, prva posvećena autizmu, pa pozivaju građane da im se u tome pridruže na krovu trgovačkog centra i formiraju simbol Centra za autizam Zagreb – puzle u tri nijanse plave boje koje simboliziraju predškolski, osnovnoškolski i program odraslih kao narazdvojnu cjelinu u pomoći osobama s autizmom.

Svi koji to žele, već danas mogu doći na rođendan Garden mall-a i od 18 sati kušati rođendansku tortu te dati svoj dobrovoljni prilog za uređenje krovišta i dvorišta Centra za autizam te prvog namjenskog školskog objekta u Oporovcu jug.

(Hina) xbdj ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙