FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: bez većih promjena na burzi

Autor: scvi
ZAGREB, 3. listopada 2013. (Hina) - Ni danas se na Zagrebačkoj burzi ne očekuju veće promjene Crobexa, budući da je tržište već tjednima uspavano, dok slučaj Ina-MOL ne izaziva veće reakcije uslijed malog free-floata dionice Ine.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex je jučer porastao 0,18 posto, na 1.816 bodova, dok je Crobex10 oslabio za toliko, završivši trgovanje na 1.022 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,6 milijuna kuna i bio je otprilike 2,5 milijuna manji nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica HT-a, a cijena joj se spustila 0,44 posto na 173,6 kuna.

Nešto više trgovalo se i dionicom Zagrebačke banke, nakon što je sazvala glavnu skupštinu za 13. studenoga, na kojoj će dioničarima predložiti isplatu dividende od 1,92 kune po dionici. Cijena njezine dionice jučer je skočila 5,31 posto, na 28,96 kuna, uz 190.000 kuna prometa.

„S približavanjem kraja tjedna, na domaćem tržištu smanjuje se likvidnost. Jučer se nešto više trgovalo tek dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena dotaknula najnižu razinu u zadnja dva mjeseca“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Ni danas se ne očekuju veće promjene, dodaje.

„Tržište je uspavano, pa bi trgovanje i danas moglo biti slično kao i jučer, dok bi u fokusu investitora mogle biti tek uobičajeno najlikvidnija izdanja“, smatra Nagy.

Ni najnovija zbivanja oko Ine i MOL-a vjerojatno neće imati većih odjeka na burzi.

„Najnovija zbivanja oko Ine i MOL-a neće imati većeg utjecaja na cijenu dionice Ine, jer ima mali free-float. Eventualna prodaja Ine drugom strateškom partneru, ako do nje i dođe, odvijat će se izvan burze, pa stoga neće imati značajnijeg pozitivnog utjecaja na domaće tržište kapitala“, napominje Nagy.

Mađarska vlada u srijedu je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, na dan kada je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Službena Budimpešta smatra da slučaj Ina-MOL više nije isključivo pitanje poslovnih nesuglasica između vlasnika, nego se radi o "sumnjivim i nezakonitim postupcima" i drži kako ima pravo odlučiti hoće li ostati vlasnicom.

Mađarska vlada raspolaže sa 49,1 posto udjela u Ini, a hrvatska vlada drži pod kontrolom 44,8 posto udjela.

Dionica Ine jučer je oslabila 0,7 posto, na 4.242 kune, uz promet od 288.500 kuna.

A na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale jer ulagače zabrinjava nepopustljivost demokrata i republikanaca u američkom Kongresu po pitanju proračuna zbog koje bi obustava rada državnih službi mogla potrajati.

Dow Jones oslabio je 0,39 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,07 posto, a Nasdaq indeks 0,08 posto.

S druge, pak, strane, na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se ulagači nadaju da će središnje banke i dalje voditi izuzetno labavu monetarnu politiku.

„Na inozemnim burzama u fokusu investitora su vijesti iz SAD-a. Obustava rada u državnim institucijama zasad nema veći utjecaj na burze, no ako se rješavanje tog problema otegne, sigurno je da će cijela ta situacija pogoditi tržišta kapitala“, ocjenjuje Nagy.

U međuvremenu, nove smjernice investitorima danas bi mogli dati novi podaci o aktivnosti u američkom uslužnom sektoru, te tjedni podaci o nezaposlenosti, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙